Kämpar för fria laxvägar – vill att kraftverksdammen rivs

LAHOLM.

I flera år har bland andra Per Ingvarsson i Sportfiskarna engagerat sig för att det ska bli bättre vägar för laxen genom att kraftverksdammen i Laholm ska tas bort. Nu har de samlat in namnunderskrifter som de lämnat in till kommunen.

Av
Martin Wingren

Sportfiskarna, Älvräddarnas samorganisation och Naturskyddsföreningen har gjort gemensam sak och samlat in 1 600 namn som vill att kraftverksdammen rivs, för att gynna laxens och den hotade flodpärlsmusslans ekosystem.

– Vi har arbetat för det här i några år men inte fått svar från kommunen. Vi har gjort namninsamlingen för att visa på att det finns ett stort intresse för det här, säger Per Ingvarsson som är den drivande i frågan.

Nu har de åtminstone kunna lämna över namninsamlingen till kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M) och vice ordförande Erling Cronqvist (C) som tog emot utanför stadshuset på måndagseftermiddagen.

Sven Björck, Älvräddarnas samorganisation, Per Ingvarsson, Sportfiskarna, och Tommy Westdahl, Naturskyddsföreningen.

Sven Björck, Älvräddarnas samorganisation, Per Ingvarsson, Sportfiskarna, och Tommy Westdahl, Naturskyddsföreningen. Foto: Martin Wingren

Det som Per Ingvarsson i Sportfiskarna, Sven Björck i Älvräddarnas samorganisation och Tommy Westdahl från Naturskyddsföreningen vill är att säkra bättre vägar för laxen genom att kraftverksdammen rivs och genom omledningar i Karsefors och Skogaby.

– Vi vill få tillbaka Lagan om ett ekologiskt vattensystem som fungerar för vattenvandrande fisk. Och vi vill ha en levande landsbygd. Vi har även räknat på att det skulle ge ökade intäkter genom fisketurismen. Men det måste till en drastisk lösning, att riva kraftverksdammen. Det skulle ge en åtta kilometer lång ström upp till Karsefors, säger Per Ingvarsson.

– Flodpärlmusslan håller på att dö ut. De lever i symbios med laxen, säger Sven Björck.

Kommunstyrelsens ordförande kunde inte ge något besked på plats utan menar att det är en komplex fråga.

– Vi har förstått att det är som ett Moment 22. Vi tar med det här och tittar på det, vi måste se vad vi har att ta hänsyn till, säger Elisabet Babic.

– Det finns ju en prislapp på det här och kommunen är inte ägare till kraftverket, säger Erling Cronqvist.

Men Tommy Westdahl från Naturskyddsföreningen tycker att det är viktigt att involvera kommunen.

– De är en stor aktör i sammanhanget som kan ta upp diskussionen, säger han.

Foto: Martin Wingren

Publicerad 19 June 2018 10:36