Kristina Johansson, Sune Thorell och Helena Ivarsson bemannar Kompetenshubben. Fredrik Grubb (andra från vänster på bild) är projektledare inom bildning och arbete i Båstads kommun.

Kristina Johansson, Sune Thorell och Helena Ivarsson bemannar Kompetenshubben. Fredrik Grubb (andra från vänster på bild) är projektledare inom bildning och arbete i Båstads kommun. Foto: Martin Wingren

Ny satsning ska hjälpa fler till arbete

Kompetenshubben har öppnat intill biblioteket

BÅSTAD.

Ett nytt sätt att samla olika kompetenser och underlätta för jobbsökande, det är tanken med Kompetenshubben som öppnar i dagarna i Båstad.

Av
Martin Wingren

Kompetenshubben är tänkt att sänka trösklar och underlätta vägen in på arbetsmarknaden och göra det enklare för jobbsökande eller andra att hitta information om yrken eller studier.

– Inom kommunen jobbar vi ofta med samma person ur olika perspektiv. Här kan vi synka ihop olika kompetensen och skapa en gemensam yta, en väg in, säger Fredrik Grubb som är projektledare inom bildning och arbete i kommunen.

Han nämner ett exempel:

– Vi vill se det ur medborgarens perspektiv. Om någon vill jobba inom omsorgen och vill ta reda på hur man tar sig dit. Då kan frågor som hur man hittar en studievägledare dyka upp, det är inte alltid lätt att veta vart man ska vända sig och då kan man komma hit, säger Fredrik Grubb.

Förhoppningen är att Kompetenshubben ska sänka andelen invånare som inte har egen försörjning och att kommunen ska bli en ännu bättre plats att bedriva företag på, enligt Fredrik Grubb.

– Vi kommer att utvärdera efter jul och titta på vilka kompetenser som ska finnas här och om det är rätt öppettider till exempel.

Kompetenshubben kommer att vara bemammad med två från arbetsmarknadsenheten och en projektledare. Men tanken är att bjuda in olika yrkesgrupper som kan komma dit och berätta om sina yrkesval och ge information och även exempelvis studenter.

– Det är en plattform för olika evenemang, det kan vara Nyföretagarcentrum eller högskolor som kommer hit. Det finns ingen bättre plats att ha Kompetenshubben på än här vid biblioteket, kaféet och gymnasiet, det är verkligen ett ställe som är en mötesplats, säger Fredrik Grubb.

Publicerad 13 October 2018 08:00