Mats Johansson gav ut sin första bok förra året. Nu har han släppt en andra.

Mats Johansson gav ut sin första bok förra året. Nu har han släppt en andra. Arkivfoto: Ida Asplund Ådahl

Bibliotekarie ger ut sin andra skräckis

Vill ge fler ungdomar möjlighet att läsa

BÅSTAD. Skolbibliotekarien Mats Johansson är åter aktuell med en lättläst skräckis.

Av
Martin Wingren

Debutboken "Demonen" gav mersmak och nu är Mats Johansson aktuell med "Farlig sömn".

– Jag har fått ännu bättre disciplin när det gäller skrivandet. Jag Sitter på morgnarna och jobbar en timme innan det är dags att sticka till mitt vanliga kneg. Klockan halv fem på morgonen är det en stillhet som ger bra koncentration, säger författaren.

Mats Johansson har nyligen flyttat till Ängelholm och pendlar till jobbet på Strandängsskolan i Båstad. En skolbibliotekarie figurerar dessutom i hans andra bok.

– Det är en zombie-skräckis som utspelar sig i skolmiljö och handlar om Erik som sista dagen före jullovet blir uppringd av sin skolbibliotekarie och ombedd att komma dit och hämta en bok som han hade reserverat. När han kommer till skolan är det ganska tomt och något förskräckligt har hänt, säger han och fortsätter:

– Jag får många bra idéer i jobbet. Dels att jag ser vad som saknas och dels att jag ser hur ungdomarna har det.

Boken är lättläst, vilket gör att fler ungdomar har möjlighet att börja läsa.

– Det finns en demokratisk tanke med det, att det ska finnas något för alla i ett bibliotek. Det finns de som av olika skäl har svårigheter med språket och det är viktigt att det finns bra berättelser för de också. Just skräck-genren är eftersatt när det gäller lättläst, det finns mest i andra genrer, säger skolbibliotekarien som planerar att skriva fler böcker.

Publicerad 23 October 2018 14:23