Rektor Ulf Bergström första tanke gick till eleverna och nu arbetar man hårt för att säkerställa utbildningarna. Ett alternativ är att ta hjälp från andra kommuner.

Rektor Ulf Bergström första tanke gick till eleverna och nu arbetar man hårt för att säkerställa utbildningarna. Ett alternativ är att ta hjälp från andra kommuner. Foto: André Kvist.

Reservplaner aktiveras efter Mirois konkurs

Rektorn: "Vi måste rigga för alternativa planer"

LAHOLM.

Det senaste från konkursförvaltaren är att Miroi ämnar fortsätta sina utbildningar tillsvidare. Samtidigt har Vuxenutbildningen närmat sig andra kommuner för hjälp och påbörjat alternativa planer.

Av
André Kvist

Det var torsdagen den 25 oktober som utbildningsföretaget Miroi begärdes i konkurs. Något som direkt påverkar 36 elever på Vuxenutbildningen i Laholm.

Företaget är kommunens enda upphandlade underleverantör av distansutbildningar och halvdistans/flexutbildningar. Det gäller då grundskole- och gymnasiekurser för vuxna.

– Det första man tänker är att; de kanske stänger nu och vad gör vi då med våra elever? Men samma eftermiddag började vi leta efter alternativ, berättar Ulf Bergström, rektor Vuxenutbildningen.

Redan dagen efter konkursen blev känd träffade rektorn grannkommunerna i länet för att diskutera hur man kan lösa detta. Han berättar att det finns andra kommuner som är beredda med sina upphandlade avtal att hjälpa till under en övergångsperiod.

Beskedet från Miroi och konkursförvaltaren är att utbildningsverksamheten ska fortsätta drivas tillsvidare. Signalerna som gått ut talar om en till två månader, men i detta finns ingen garanti.

– De jobbar på att hitta någon som kan ta över verksamheten. Vi måste ju rigga för alternativa planer om ingen tar över, berättar Ulf Bergström och fortsätter med deras planer för att säkra utbildningarna:

– Dels kan vi i vissa kurser hjälpa eleverna att komma i mål med egna resurser. Sedan tittar vi på samverkanskommuner i Halland, till exempel Falkenberg. Men det kan bli så att elever som förväntat sig att starta i november/december får vänta.

Skulle någon ta över Mirois verksamhet vore det bra men Bergström anser att de inte kan vänta utan måste ha en reservplaner att falla tillbaka mot.

Runt 750 personer passerar Vuxenutbildningen varje år, vilket gör den till kommunens största skola sett till antal elever.

Publicerad 01 November 2018 09:22