Projektledare Petra Ljungberg och rådgivaren Jasmine Darban, 16, gläds åt att avdelningen nu är öppen.

Projektledare Petra Ljungberg och rådgivaren Jasmine Darban, 16, gläds åt att avdelningen nu är öppen. Foto: André Kvist.

Ungdomarnas bibliotek invigt

"Jag hoppas verkligen det blir ett ställe där ungdomar hänger"

LAHOLM.

Ungdomarnas egna nya avdelning Minusett har nu invigts på stadsbiblioteket. Det är de ungas egna idéer som använts för att skapa ett utrymme som man önskar lockar fler till läsning.

Av
André Kvist

I våras deltog Laholm som en av 32 kommuner i satsningen Mer för fler. Ett projekt som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Svensk Biblioteksförening och Kulturskolerådet initierat för att locka fler till biblioteken.

När projektgruppen började arbetet skulle man välja en grupp att fokusera satsningen mot. Ungdomar i åldern 13 till 16 år var rejält underrepresenterade som besökare fann man och valde att arbeta mot detta genom att ställa frågor direkt till dem. Nu har arbetet givit frukt och på onsdagen invigdes ungdomarnas egna avdelning #Minusett.

– Det ska bli otroligt roligt, jag hoppas verkligen det blir ett ställe där ungdomar hänger, säger projektledare Petra Ljungberg.

Bibliotekets lokaler har beskrivits av tillfrågade ungdomar som "tråkiga". När bandet klippts och ett par unga killar kommer ner till källaren utropar två stycken unisont "coolt" när de ser tv-spel och VR-glasögon.

– Läsning har alltid varit en stor del av mitt liv så det var självklart att hjälpa till. För mig är den viktigaste delen att dra hit mer folk, de ska få möjlighet att läsa mer, problemet har varit att folk inte kommit hit. Även om de kommer för tv-spelen så kanske de ser en bok som intresserar dem, säger Jasmine Darban, 16 år, som deltagit i utvecklingen av avdelningen.

Erica Greve visar hur VR-glasögonen fungerar, något som lockade stort intresse.

Erica Greve visar hur VR-glasögonen fungerar, något som lockade stort intresse. Foto: André Kvist.

Nog verkar det finnas en konsensus bland ungdomarna på plats att man klarat av det första av citaten som kom utifrån intervjuerna med ungdomar: "Pimpa upp biblioteket så man blir glad när man kommer in och vill gå dit igen!".

Det andra som sades var att man tyckte det vore kul om en tant kom förbi och visade intresse. Dessa ord tog Kulturnämndens ordförande Cecilia Roos (M) på största allvar.

– Idag är biblioteket inte bara för böcker, det är en mötesplats och för spel, sociala medier och annat. Jag hörde att det vore roligt att en tant kom hit och jag lovar att jag kommer, säger hon.

Kulturnämndens ordförande Cecilia Roos (M).

Kulturnämndens ordförande Cecilia Roos (M). Foto: André Kvist.

Den avdelning som nu öppnat är den första av två etapper. Inom kort ska man färdigställa resterande.

– Det saknas lite, vi ska upp med lampor och datorer, vi ska även skapa sport och spänning på en avdelning. Det är lite småfix men det mesta är gjort. Vi ska fortsätta samskapa med ungdomarna, säger Petra Ljungberg.

– Det här med samskapandet är nytt för oss att arbeta, det var första gången för oss på biblioteket. Att ha skapat en plats enligt ungdomarnas önskemål är fantastiskt. Nu hoppas vi att fler ungdomar kommer hit och att läsningen ökar, säger Marie Erge, bibliotekschef.

Bibliotekschef Marie Erge hoppas att lokalerna ska locka fler unga till läsning.

Bibliotekschef Marie Erge hoppas att lokalerna ska locka fler unga till läsning. Foto: André Kvist.

Publicerad 01 November 2018 10:30