Illustratör Johanna Lundqvist Björn och kyrkogårdschef Peter Nilsson.

Illustratör Johanna Lundqvist Björn och kyrkogårdschef Peter Nilsson. Foto: Martin Wingren

Unik satsning ska göra barn bekväma på kyrkogården

"Så det blir naturligt följa med sina föräldrar"

BÅSTAD.

Besök på kyrkogård ska avdramatiseras för barn, genom en ny satsning i Båstad-Östra Karups församling.

Av
Martin Wingren

Församlingen samarbetar med illustratören och formgivaren Johanna Lundqvist Björn som tagit fram ett nytt koncept. Bland annat ingår en pysselbok som ska göra det enklare för barnen att vistas på kyrkogården, barn som ofta har frågor och som kan tycka att det är kusligt att besöka kyrkogården.

– Så att det blir naturligt att följa med sina föräldrar. Mina barn till exempel är rädda för kyrkogården, säger Johanna Lundqvist Björn som illustrerat boken "Upptäck platsen – Min kyrkogård" som Linda Palm har skrivit texter till.

– Barnen ska känna sig trygga att vara en del i det, barnen är också med i sorgen och har säkert många frågor. Det är en viktig funktion för oss att göra det tillgängligt och få barnen att känna sig välkomna, säger Peter Nilsson som är kyrkogårdschef.

Foto: Martin Wingren

Tre kulturgravar har valts ut och ska förses med qr-koder för både barn och vuxna, som besökarna kan läsa av med hjälp av sina mobiler och få information om personligheter i Båstad. Som Märta Måås Fjetterström, "falskmyntaren" Edvin Persson och apotekare Kull. Dessutom har församlingen tagit fram redskap för de små.

– Så att de kan vara med och hjälpa sina föräldrar eller mor- och farföräldrar när de besöker en grav, säger Peter Nilsson.

Församlingen har till uppgift enligt centrala direktiv att vara tillgänglig för barnen och se ur deras perspektiv.

– Men det är inte alltid så lätt att göra det praktiskt, säger Peter Nilsson som tycker att kyrkogården är en vacker plats med mycket liv och historia bakom gravarna.

– Tanken är att vi ska ha med fler gravar. Det kan bli en skattjakt för barnen, utan att kyrkogården blir en lekplats, fortsätter kyrkogårdschefen.

Fredagen den 2 november klockan 11-17 blir det kaffeservering i samband med Allhelgona. Dessutom blir det bildvisning och information kring det nya konceptet i kapellet på kyrkogården, två olika tillfällen blir det: klockan 11 respektive 14.

Numera finns det även redskap för barn.

Numera finns det även redskap för barn. Foto: Martin Wingren

Besökare kan genom att läsa av qr-koder få information om gravar och personligheter.

Besökare kan genom att läsa av qr-koder få information om gravar och personligheter. Foto: Martin Wingren

Publicerad 01 November 2018 10:10