Stadshotellet kan göras om till bostäder om ingen köpare dyker upp den sista tiden hotellet har öppet.

Stadshotellet kan göras om till bostäder om ingen köpare dyker upp den sista tiden hotellet har öppet. Foto: André Kvist.

Sista valsen för stadshotellet

"Vi har lagt ner så stor del av oss själva i det, mycket hjärta"

LAHOLM.

Om en månad stänger stadshotellet dörrarna och vad som händer därefter är högst oklart, möjligen byggs hotellet om till bostäder. Efter att ha legat ute för försäljning i två år har ägarna nu tagit det svåra beslutet.

Av
André Kvist

För många var det en chock när ägarna på sociala medier offentliggjorde att stadshotellet och den tillhörande puben, The Golden Pearl, ska stänga den 14 december.

För ägarna själva har detta varit något de begrundat i många månader. In i det sista har man hoppats att någon skulle ta över och driva hotellet vidare men tyvärr har det inte skett.

– Det är en stor byggnad, det är inte som att köpa ett hus eller en lägenhet, vi har ungefär 1 500 kvadratmeter. Vi har velat att en ny ägare ska ta över och att vår duktiga personal kan fortsätta arbeta här, säger Louise Johansson som äger hotellet tillsammans med sin dotter Carolina.

Mor och dotter köpte hotellet i oktober 2013, då liksom nu, hade den varit ute för försäljning i två år. Planen för de båda ägarna var att skapa något men inte driva det i all oändlighet.

– Vi gick in i detta med en tanke på vad vi ville göra och vad vi tyckte Laholm behövde. Men aldrig med tanken att vi skulle vara här för alltid. Det vi velat har alltid varit att vi skulle dra igång det och sen sälja det vidare, säger Louise och fortsätter:

– Vi ville skapa det här brittiska "second livingroom", "home away from home". Det kände vi Laholm saknade och skulle må bra av.

Den 14 december stänger man dörrarna och i nuläget finns ingen köpare och ingen direkt plan på vad som sker härnäst. Orsakerna till stängningen är flera men den tyngsta är att det gamla huset från 1882 är i behov av renovering.

– Det finns en mängd olika orsaker så det är svårt att peka ut en enda. En av orsakerna är att det här är en Q-märkt byggnad. Dett finns ett uppdämt renoveringsbehov som inte förra eller förrförra ägaren prioriterade att ta tag i heller och som är kvar från dess att kommunen ägde hela byggnaden.. Vi tänkte att när vi utvecklar verksamheten så kan vi ta de investeringar som måste tas. Men vi känner att vi inte riktigt nått dit.

Louise Johansson berättar att det är med sorg i hjärtat de stänger i december.

Louise Johansson berättar att det är med sorg i hjärtat de stänger i december. Foto: André Kvist.

En möjlig framtid är göra om hotellet till bostäder.

– Vi ansöker om planändring och får göra bostäder istället för vi kan inte se något annat användningsområde om vi inte hittar någon köpare, berättar Louise.

– Det är ju tråkigt, det känns jobbigt. Vi har lagt ner så stor del av oss själva i det, mycket hjärta och då känns det tråkigt, avslutar Louise Johansson.

Kommunen har tidigare ägt hotellet och äger fortfarande delar av byggnaden som tillhör teatern. Möjligheten att de skulle köpa tillbaka den är dock ytterst små.

– Vi har ett fullmäktigebeslut att vi inte ska äga lokaler som inte besitter kommunal verksamhet. För ett antal år sedan tog vi beslut att sälja stadshotellet och i dagsläget finns inga planer på att köpa tillbaka det, säger tillförordnad kommunchef Erland Björkman.

Hur ser du på att stadshotellet nu ska stänga?

– För mig är det jättetråkigt! Det är väldigt viktigt att Laholms stad har ett hotell med klass som man kan bo på och jag hoppas Laholm är såpass stort att vi kan ha ett stadshotell. Tittar jag på omvärlden så är det många mindre kommuner som inte klarar att ha ett hotell, det finns inte tillräckligt med beläggningar.

Publicerad 06 November 2018 09:00