De anställda fyllde dunkar med kemikalier istället för att byta fat och bröt mot rutinerna.

De anställda fyllde dunkar med kemikalier istället för att byta fat och bröt mot rutinerna. Foto: Mostphotos.

Anställd bröt mot rutinerna – fick kemikalier i ansiktet

Nu kräver Arbetsmiljöverket utredningen

SKOTTORP.

I början av oktober fick en anställd kemikalier stänkt i ansiktet när hen bröt mot rutinerna. Nu vill Arbetsmiljöverket ta del av utredningen kring händelserna.

Av
André Kvist

SKOTTORP. I början av oktober fick en anställd kemikalier stänkt i ansiktet när hen bröt mot rutinerna. Nu vill Arbetsmiljöverket ta del av utredningen kring händelserna.

Det var i samband med att personal höll på att rengöra produktionsmaskiner på Arena Service anläggning i Skottorp. Då systemet inte fungerade märkte de att ett fat med kemikalier var slut. Därpå tog personalen två dunkar och tappade kemikalier från en container i dunkarna.

När man sedan skulle fylla på fatet så stänkte kemikalier upp i ansiktet på en anställd.

"Rutinen är att fatet ska bytas och att man inte ska fylla på kem (kemikalier) från dunk i fat på detta sätt", skriver företaget i olycksfallsanmälan.

– En av vår personal avvek från ordinarie rutin och då inträffa en olycka. Hen fick kemikaliestänk i ögat. Hen följde de övriga rutinerna som har när hen sköljde med ögondusch och spolade ögat med vatten, berättar Mona Sjöberg, driftchef.

De anställda ansåg att det tog tid att byta fat och bröt därmed mot rutinerna och gjorde på detta sätt.

Nu har Arbetsmiljöverket begärt att ta del av den utredning som företaget genomfört av händelserna den 11 oktober. Senast den 13 november ska utredningen vara hos Arbetsmiljöverket och ska innehålla uppgifter om vilka åtgärder man ämnar genomföra för att förhindra liknande händelser.

Arena Service har uppdaterat sina säkerhetsrutiner och utrett olyckan internt. Den anställda ska inte ha fått några varaktiga skador.

– Allting gick bra och hen fick lämna sjukhuset efter en timme. Hen var tillbaka i tjänst dagen efter.

Publicerad 07 November 2018 10:02