Henrik Assarsson och Oskar Lundgren är grundarna bako Meta Bytes, ett av Laholms ledande techföretag.

Henrik Assarsson och Oskar Lundgren är grundarna bako Meta Bytes, ett av Laholms ledande techföretag. Foto: André Kvist.

Techföretaget visar vägen framåt

"Vi vill personligen ge oss in i klimatfrågan – applicera vår kunskap och påverka till något bättre"

LAHOLM.

Techföretaget Meta Bytes har på två år etablerat sig som ett ledande techföretag med internationella kunder. I framtiden vill de tackla klimathotet men just nu kämpar de mot kompetensbrist.

Av
André Kvist

De två grundarna och tillika kusinerna började på sina egna håll inom samma bransch. När man började dela kontor tog det inte lång tid innan man beslutade sig för att göra gemensam sak. Nu har Meta Bytes expanderat rejält på sina två år och blivit en maktfaktor för techindustrin i Laholm.

– De första två anställda vi 2017 och nu är vi åtta stycken, säger Oskar Lundgren.

Nyligen fick företaget pris som Årets Nykomling vid Laholms guldkväll och jämställdes med företag i Silicon Valley. Konsultföretaget sysslar med klassisk systemutveckling och Artificiell Intelligens, AI.

En människa kan inte se tusen parametrar samtidigt och se vad som påverkar

– Främst med förbättring och nyutveckling av datasystem för lite större företag, processoptimering och helt nya system, berättar Henrik Assarsson och fortsätter.

– Sen gör vi också machine learning, som då är AI-biten. Det är en del av optimeringen av datasystem. Man kan till exempel skapa en prognos av försäljning och se mönster. När det är mer komplext är AI ett fantastiskt verktyg.

Med AI kan företag mata otroligt mycket data och parametrar. En teknik som inte var möjlig för privatpersoner och mindre företag för bara något år sedan.

– En människa kan inte se tusen parametrar samtidigt och se vad som påverkar, säger Oskar Lundgren.

Kompetensen och framgångsreceptet har lockat kunder så långt som till Phoenix i den amerikanska delstaten Arizona. Men på sistone har man fokuserat på kunder i närområdet även om internets möjligheter gör det någorlunda enkelt att verka världen över.

Kusinerna bakom Meta Bytes vill ge sig in i klimatfrågan och använda sin kunskap på exempelvis jordbruket.

Kusinerna bakom Meta Bytes vill ge sig in i klimatfrågan och använda sin kunskap på exempelvis jordbruket. Foto: André Kvist.

Ett bekymmer som dock börjar bli alltmer tidsödande är bristen på kompetens i närområdet. Det finns få utvecklare att tillgå.

– Vi lägger väldigt mycket tid på rekryteringen, berättar Oskar.

– Det är inte hållbart i längden, fyller Henrik på. Vi har en position vi försökt fylla sedan i maj vilket är frustrerande. Dessutom är vi tyvärr bara män idag, det blir mycket bättre balans och perspektiv med kvinnor så vi arbetar verkligen för det.

Oavsett hur företaget växer eller utvecklas. Om man upprättar filialer i de större städerna där det finns ett större utbud. Så kommer Meta Bytes att stanna kvar i Laholm.

I framtiden ämnar företaget ge sig in i klimatfrågan. Deras teknik kan användas på till exempel jordbruket.

– Vi vill personligen ge oss in i något med klimatet. Tidigare har det varit "om hundra år" men nu har vi alla märkt av väderförändringarna. Det är allt från solenergi till omvandling av havsvatten till sötvatten och jordbruket överlag man kan ge sig in på, säger Henrik Assarsson.

– Vår kunskap kan appliceras på många branscher och i och med att den kan det så kan man också påverka till något bättre, avslutar Oskar Lundgren.

Publicerad 07 November 2018 08:00