Hästen hade inte social kontakt med sina artfränder ansåg både länsstyrelsen och rätten, genrebild.

Hästen hade inte social kontakt med sina artfränder ansåg både länsstyrelsen och rätten, genrebild. Foto: Mostphotos.

Lät häst gå ensam – nu får ägaren betala vite

LAHOLM.

Länsstyrelsen ansåg att ägaren inte såg till att hästen fick sällskap och nu döms laholmaren till tusentals kronor i vite av Förvaltningsrätten i Göteborg.

Av
André Kvist

Vid en kontroll uppdagade länsstyrelsen att en häst var ensam i hagen. Längre bort fanns det fler hästar men bedömningen var att dessa var utom synhåll för den allena hästen.

En månad senare hade ägaren fortsatt inte sett till hästen fick "sitt behov av social kontakt tillgodosett" och man ansåg att ägaren skulle betala vite.

Ägaren, äldre man i Laholm, däremot menade att hästen ingick i en stor "flock" hästar som tillhör ett stuteri. Det ska inte ha vållat några problem att hästen har sällskap över stängslet och inom gnäggavstånd.

Men Förvaltningsrätten i Göteborg går på länsstyrelsens linje och dömer nu mannen till vite om 5 000 kronor. Rätten hänvisar till djurskyddsmuyndigheten föreskrifter om hästhållning att hästar bör hållas tillsammans med artfränder. Ägaren har inte heller följt vitesföreläggandet som länsstyrelsen ålade honom efter första kontrollen.

Publicerad 08 November 2018 10:27