Ordförande Angelica Gustafsson kämpar för att hålla föreningslivet vid liv men hon pekar ut flera saker i byggnaden som måste renoveras.

Ordförande Angelica Gustafsson kämpar för att hålla föreningslivet vid liv men hon pekar ut flera saker i byggnaden som måste renoveras. Foto: André Kvist.

Solbacken behöver miljoner för att rustas upp

Bygdegårdsföreningen ansöker på nytt om renoveringspengar

EDENBERGA.

Hallands största bygdegård är i skriande behov av en upprustning. Men pengarna saknas och nu hoppas man att Boverket och Laholms kommun bidrar.
– Vi håller tummarna för det behövs verkligen, säger ordförande.

Av
André Kvist

Längs väggarna hänger planscher med artisternas autografer och hälsningar. I taket hängde förr en välkänd discokula, numera finns här lampor i sann retrostil. Två luftvärmepumpar har ersatt den urkopplade infravärmen som löper längs med lokalen men det är också en av få renoveringar man har haft råd med.

Sedan 1980-talet, då man bytte ett antal fönster, så har det inte skett mycket i den gamla bygdegården. Förra året ansökte man om bidrag Boverket nekade medan kommunen sa ja. Resultatet blev att renoveringen uteblev. Nu hoppas man på nytt att få pengar från myndigheten och kommunen.

– Vi hoppas på i år istället, vi håller tummarna för det behövs verkligen, säger föreningens ordförande Angelica Gustafsson.

Listan är lång på åtgärder som behövs i den hundra år gamla bygdegården.

Listan är lång på åtgärder som behövs i den hundra år gamla bygdegården. Foto: André Kvist.

Totalt 5,3 miljoner behövs för att bygga om till ett modernt storkök, byta 14 fönster och sex ytterdörrar. Även elen, ventilationen och tekniken i byggnaden klarar inte av dagens behov och behöver en rejäl uppgradering.

– Det är längesedan något gjordes och då gjorde man inget helhetsgrepp. Det är mycket som behöver göras. Det är en förutsättning för att kunna hyra ut lokalerna och får vi bidragen så är Solbacken i stora drag i ordning.

Var och varannan vecka upptäcker Angelica problem som akut måste åtgärdas eller som sätts upp på listan man behöver beta av. Gamla fönster som svällt eller är itu, en toalett som läcker vatten.

Det stora bekymret är att många kunder tackar nej till att hyra lokalerna då standarden är eftersatt. Skulle man fortsätta på samma sätt, utan upprustningen som bidragen är tänkta för, så är det osäkert hur länge man kan vara aktiva.

– Vi får förstås fortsätta söka men vi har ingen egen buffert att ta av. Vi får lösa saker efterhand, vi försöker ha egna arrangemang så vi kan måla och fixa lite. Men allt går till driften. Vi får försöka så långt det går, säger Angelica Gustafsson och fortsätter.

– Kraven är högre idag, man har större förväntningar idag att leva upp till vissa kriterier.

Förhoppningen nu är att Boverket medfinansierar med 50 procent av summan, ett beslut som väntas i maj nästa år. Själva går föreningen in med eget arbete och lån på strax över en miljon. Slutligen önskar man bidrag från kommunen på drygt 1,5 miljoner, något de beviljade förra året.

Solbacken Edenberga.

Solbacken Edenberga. Foto: André Kvist.

Publicerad 08 November 2018 11:07