Birger Pers väg har gatubelsyning men flera gator i Mellbystrand och Skummeslöv saknar det.

Birger Pers väg har gatubelsyning men flera gator i Mellbystrand och Skummeslöv saknar det. Foto: André Kvist

Inbrottstjuvar skyddade av mörkret oroar invånare

Kräver gatubelysning: "Dålig belysning gynnar tjuven"

MELLBYSTRAND.

Ett dussintal boende nära stranden kräver att kommunen ska sätta upp gatubelysning snarast. Man är orolig att tjuvar tar sig in i fastigheter när det är nu är mörkare tider.

Av
André Kvist

Frågan om gatubelysning i bland annat Mellbystrand har väckts tidigare. Men ett inslag på radion i slutet av oktober och det faktum att det är mörkare om kvällarna har fått ett drygt dussin boende i området att gå samman.

I en gemensam skrivelse kräver de att avsaknaden av gatubelysning åtgärdas omedelbart.

"Dålig belysning gynnar tjuven säger polisen!! Vi är nu ett antal året-runt boende [...] som kan konstatera att vi inte har gatubelysning på våra gator. Detta vill vi ha åtgärdat snarast möjligt!".

Flera boende har satt upp stark belysning på sina fastigheter i ett försök att ljusa upp adresserna. Men man anser att kommunen borde ta tag i saken på allvar.

Moderaterna lovade inför valet att både Mellbystrand och Skummelövsstrand skulle betraktas som de tätorter de är och få gatubelysning. Kommunstyrelsens ordförande och moderaten Elisabet Babic berättar att kommunens tjänstemän arbetar med en belysningsplan.

– En sådan ska tas fram och genomföras. Pengar finns med i budgeten för belysning, säger hon.

Elisabet Babic uppskattar synpunkterna från invånarna och hoppas att belysningsplanen kan presenteras innan hon går vidare till regionen vid årsskiftet. Samtidigt påpekar hon fler metoder för att avskräcka inbrottstjuvar.

– Vad det gäller tjuvar så finns det ju flera parametrar. Självklart så är belysning en, men vad vi vet är att grannsamverkan och DNA-märkning tillsammans med exempelvis Coyards håller tjuvarna borta.

Publicerad 09 November 2018 15:26