Butikschef Lena Bogren överräcker pris, blommor och diplom till en glad och överraskad Kim Hagelin.

Butikschef Lena Bogren överräcker pris, blommor och diplom till en glad och överraskad Kim Hagelin. Foto: André Kvist.

Hon hyllas som miljöhjälte för sitt hållbara handlande

"Vi måste göra stora förändringar var och en"

LAHOLM.

Kim Hagelin hyllades av Coop som Hallands mest hållbara medlem. Över 90 procent av hennes inköp är hållbara. De främsta anledningarna till hennes sätt att göra inköp är familjens välmående och klimatet.

Av
André Kvist

Under 2018 har Coop blivit utsedd till Sveriges mest hållbara varumärke. Med anledning av det har livsmedelskedjan hyllat sina främsta hållbara kunder. Av 3,5 miljoner medlemmar har man tagit fram 35 vinnare i landet.

Samtliga sätter ekologiskt och hållbart i första rummet. De har 80 procent eller mer som endast är hållbart i sina kundkorgar. I Halland var vinnaren Kim Hagelin i Laholm. På tisdagen hyllades hon med pris, diplom och blommor.

– Det är jätteroligt men överraskande, jag hade inte väntat mig detta, säger hon.

Över 90 procent av det Kim handlar är hållbart. Hon berättar hur hon tänker kring inköpen.

– Jag tänker att jag vill göra det som känns mest rätt. Jag vill ta ansvar för både familjens hälsa och jordens välmående med miljön. För mig går det hand i hand, så självklart att ge mina barn bästa möjliga näring och så lite gifter som möjligt.

Kim Hagelin planerar att fortsätta handla hållbart.

Kim Hagelin planerar att fortsätta handla hållbart. Foto: André Kvist.

För drygt tio år sedan kom hon till en punkt att om det inte finns ekologiskt eller kravmärkt så handlar hon helt enkelt inte den produkten. Stundtals är hon på jakt efter en ekologisk variant på en produkt hon är ute efter, oftast lyckas hon hitta den.

Jämfört med snittet för Coops övriga kunder som är 28 procent ligger Kim Hagelin långt över. Om man hindras av plånbokens storlek så uppmanar hon andra att ta bort onyttigheter och handla ekologiskt istället, då går det någorlunda jämnt ut och det är bättre för hälsan.

Vad har du för råd till personer som vill handla mer hållbart?

– Börja med att byta ut några få saker, så blir det lättare i tanken och plånboken. Läs på lite om Krav, men även Naturskyddsföreningen och Greenpeace. Det har blivit lite övervikt för klimatet, den biologiska mångfalden är minst lika akut. Vi måste göra stora förändringar var och en för att kunna vända det förloppet, säger Kim Hagelin.

Butikschef Lena Bogren vid Coop Laholm var minst lika glad över att hylla sin kund. Hon kallar Kim för en sann miljöhjälte.

– Det är fantastiskt roligt, absolut! Just nu ska vi försöka lyfta det till ännu högre höjder, säger hon.

Publicerad 13 November 2018 14:32