En fransman i Båstad – Guillaume Foliots liv tog en ny väg när han landade i Båstad med sin fru och tv döttrar.

En fransman i Båstad – Guillaume Foliots liv tog en ny väg när han landade i Båstad med sin fru och tv döttrar. Foto: Martin Wingren

Från krigshärdar över hela världen till lugnet i Båstad

Guillaume Foliot har jobbat för FN - nu tillverkar han exklusiva trälådor

BÅSTAD.

Från krigshärdar i Bosnien och Centralafrika till tsunamikatastrofen i Indiska oceanen. Guillaume Foliot hamnade under två decennier mitt i händelsernas centrum inom sitt FN-jobb. Nu har han slagit sig till ro i Båstad med familjen och återupptagit upp ett tonårsintresse – snickeri.

Av
Martin Wingren

Franskfödde Guillaume Foliot plockar fram och sätter en låda i mörkt trä med utsirade detaljer på köksbordet i hemmet i Båstad. Innanmätet i den på slutet av 1800-talet tillverkade lådan avslöjar kristallflaskor avsedda för likör.

– Den här lådan är inspirationen till min idé Om det var så många som köpte sådana här då, så borde det finnas några som skulle vilja ha det i dag också. Det är en "show of-produkt" mer än att den fyller ett behov, precis som att ha en fin klocka eller en fin bil, säger Guillaume Foliot.

Guillaume Foliot har tagit upp ett intresse från tonåren – finsnickeri och hantverk.

Guillaume Foliot har tagit upp ett intresse från tonåren – finsnickeri och hantverk. Foto: Martin Wingren

Först backar vi 22 år tillbaka i tiden, till år 1996. Kriget i forna Jugoslavien rasar för fullt och Guillaume Foliot befinner sig mitt i händelserna centrum i Sarajevo, som anställd för FN:s World food programme där han koordinerar att organisationens hjälpinsatser når fram. Jobbet som för honom till krigs- och katastrofhärdar världen över: Afghanistan, Irak, tsunamikatastrofen i Indiska oceanen 2004, kriget i Libanon 2006, inbördeskriget i Sri Lanka 2009 och jordbävningen på Haiti 2010 för att nämna några exempel.

– Jag var utskickad för att förbereda logistiken för FN och hitta rätt distributionspartners för det humanitära biståndet. Där och då var jag fokuserade på att lösa uppgiften och alla problem som kunde uppstå så man försöker att inte ta åt sig utan se det praktiskt. Du löser ett stort problem för befolkningen, säger Guillaume Foliot.

Han berättar att det var ett aktivt liv som lockade honom att söka sig till det jobb han fick och att han såg ett tv-program om FN:s arbete under Gulfkriget på 90-talet. Vad han drömde om som tonåring var egentligen något helt annat – möbelsnickare. Och 20 år efter att han började jobba för FN ville han förverkliga drömmen.

Guillaume Foliot på plats i Burundi år 2006, för FN:s World food programme.

Guillaume Foliot på plats i Burundi år 2006, för FN:s World food programme. Foto: ONUB/Sophie

– Jag var biträdande chef för för livsmedelsprogrammet i Burma mellan 2011 och 2016 senast. Det är ett intensivt liv som jag haft i 20 år och jag ville göra något annat. Det kräver mycket energi och tar tid från familjen, säger Guillaume Foliot och fortsätter:

– Så jag ville göra något helt annorlunda.

Sagt och gjort. Med en fru bördig från Göteborg och efter att ha tillbringat tid hos hennes föräldrar i nordvästra Skåne hade han och familjen upptäckt Båstad, dit de valde att flytta för två år sedan. Guillaume Foliot påbörjade en vuxenutbildning inom möbelsnickeri i Malmö och fick idén om att börja tillverka lådor, tänkta för en exklusiv kundgrupp runt om i världen. Han har startat företaget med namnet Le designer clandestin och påbörjat ett samarbete med Malens snickeri i Båstad och en glaskonstnär i Ängelholm.

– Jag tycker det är bra att känna de jag jobbar med och vill kunna hälsa på i verkstaden, säger Guillaume Foliot.

Lådorna kommer att skräddarsys och få olika utföranden och träslag allt efter kundernas önskemål och kan användas till att innehålla allt från drycker till parfym, klockor, smycken eller andra småsaker i vardagen.

– Det är en kombination av fransk lyx och svenskt hantverk Jag kommer att inrikta mig mot länder och städer där kundsegmentet inom denna nisch är störst, som USA/New York, Dubai, Singapore och Kina/Hong Kong.

Familjen har slagit till ro i Båstad, där de trivs bra.

– Vi ville ha ett annorlunda liv och det fick vi här. Bjäre har mycket att erbjuda, bra skolor och föreningar. Och familjen är närmare varandra, säger han.

Foto: Martin Wingren

Publicerad 18 November 2018 08:00