Resultaten i trygghetsmätningen har förbättrats, enligt kommunpolis Axel Johansson.

Resultaten i trygghetsmätningen har förbättrats, enligt kommunpolis Axel Johansson. Arkivfoto: Ida Asplund Ådahl

Fortkörning och inbrott det som oroar mest i Båstad

Generell trygghet i Båstad enligt mätning

BÅSTAD.

Inbrott och fortkörning är det som oroar mest i Båstad. Viss otrygghet finns i tätorten för att vistas utomhus på kvällar. Annars är det generellt gröna siffror, enligt senaste trygghetsmätningen från polisen.

Av
Martin Wingren

– Trygghetsmätningen visar bra siffror, det är ett av de bättre resultaten när det gäller problemindexen i nordvästra Skåne. Mätningen är ett mått på polisens lokala arbete, desto bättre vårt arbete desto bättre omdöme, något som är ett kvitto på att vi gör rätt saker, säger kommunpolis Axel Johansson.

Där Båstad sticker ut är när det gäller bostadsinbrott, inte bara i regionen utan även sett i ett större sammanhang. Något som syns i trygghetsmätningen, där inbrott är det som Båstadborna oroar sig för mest.

– Sett till antal inbrott per invånare så sticker Båstad ut. Men inbrott är det brott man kan göra mycket för att skydda sig mot. Bra larm, märk-DNA, bra lås och belysning gör att risken minskar och även att din oro för inbrott minskar, säger kommunpolisen.

En annan punkt som sticker ut i mätningen är bilar som kör för fort.

– Det är en punkt som återkommer återgående i hela regionen. Vi har trafikövervakning men lägger fokus på att stoppa farliga förare. Vi har haft rapporter om vissa fordon som kört extremt fort, till exempel tog vi en som höll 135 på Hallandsvägen där det är 50. Det är farligt, säger Axel Johansson.

När polisen jämför landsbygden och tätorten i kommunen så ser polisen att det finns en större oro för att vistas ute på kvällar i Båstad.

– Vi kan se att i tätorten är man mer uppmärksam på ungdomsgäng och buskörning med mopeder och man känner sig lite mindre trygg utomhus i tätorten. Men det som vissa uppfattar som ungdomsgäng kan vara beskedliga skolungdomar. Framför allt sommartid så är där mycket ungdomar i Båstad, säger kommunpolisen.

Publicerad 30 November 2018 09:48