Agnes Sanzén Ekelund vill ha cykeltekniker-yrket som grund att stå på.

Agnes Sanzén Ekelund vill ha cykeltekniker-yrket som grund att stå på. Foto: Martin Wingren

Unik utbildning får fortsättning

Cyktekniker-kurs ska möta efterfrågan från branschen

BÅSTAD. Landets första utbildning till cykeltekniker är igång i Båstad. Nu står det klart att det blir ytterligare en kursstart.

Av
Martin Wingren

Båstad är en cykel-ort på flera sätt – i somras anordnades cykel-SM här och Båstad var den kommun som ansökt om flest bidrag till el-cykel sett till befolkningen. Båstad är också den ort där, om inte den första så åtminstone en av landets första, utbildningar till cykeltekniker drog igång i oktober. Efter olika teorimoment har deltagarna nu kommit till den praktiska biten.

– Vi såg behovet framåt, i och med att hela samhället byggs upp kring att man ska cykla mer, säger rektorn för vuxenutbildningen på Akademi Båstad Eva Nilsson.

I första omgången är det personer som börjat på utbildningen, som slutat i maj. Klart är att det blir ytterligare en kurs, denna dra igång i februari och slutar i juni och kommer att ha lika många deltagare.

– Kurserna kommer att gå parallellt. Första kursen vi kört igång är på 75 procent men det finns önskemål om att ha ett snabbare tempo, därför blir nästa kurs på 100 procent och mer intensiv, säger Eva Nilsson.

En av deltagarna siktar på att öppna egen verksamhet, Johan Granberg från Kiruna står och mekar på en el-cykel.

– Jag har alltid varit intresserad och mekat med mina egna cyklar. Nu vill jag öppna eget och börja arbeta med det, säger han.

Innehållsmässigt tycker han att utbildningen är bra.

– Men jag skulle vilja ha en lite tätare utbildning. Men det är klart att det är barnsjukdomar i början, det är ju en ny utbildning, säger han.

Behovet av cykeltekniker finns, bekräftar utbildaren Henrik van Ingelandt.

– De flesta i branschen säger att de behöver fler mekaniker, så efterfrågan finns. Det är en utbildning som behövs, säger han och fortsätter:

– Man blir inte en fullfjädrad mekaniker och kanske inte kan starta eget direkt men man kan vara behjälplig i affärer och lära sig mer genom att gå bredvid andra som kan.

För att gå utbildningen tycker Henrik van Ingelandt att det är bra om man är lite händig och har ett visst intresse för cyklar. Någon som dock inte hade den tekniska biten sedan innan är Agnes Sanzén Ekelund. Hon vill ha cykeltekniker-yrket som en grund att stå på men är inte helt på det klara med vad hon kommer att arbeta med framöver.

– Jag har inte haft ett stort intresse av cykling tidigare. Men eftersom cyklar finns överallt så är det ett bra jobb som funkar internationellt, jag funderar på att flytta utomlands. Jag kanske kommer att arbeta med det sporadiskt, säger hon.

Johan Granberg från Kiruna har letat sig till Båstad för att gå utbildningen till cykeltekniker.

Johan Granberg från Kiruna har letat sig till Båstad för att gå utbildningen till cykeltekniker. Foto: Martin Wingren

Henrik van Ingelandt visar Agnes Sanzén Ekelund.

Henrik van Ingelandt visar Agnes Sanzén Ekelund. Foto: Martin Wingren

Publicerad 02 December 2018 08:00