Richard Andreasson är onlineansvarig på Ica Supermarket i Båstad.

Richard Andreasson är onlineansvarig på Ica Supermarket i Båstad. Foto: Martin Wingren

Allt fler handlar livsmedel på nätet

"Underlättar vardagspusslet"

BÅSTAD.

Allt fler handlar livsmedel på nätet, något som väntas omsätta fem miljarder i Sverige under 2018. Något som även märks i Båstads Ica-butik, där onlinehandeln ökat stadigt sedan möjligheten infördes.

Av
Martin Wingren

– Det ökar hela tiden. Nu har vi två personer som arbetar med det. Det är både folk som kommer och hämtar kassar och som vi kör ut till. Sedan är det många företag som istället för att skicka en anställd att handla får det utkört, säger köpmannen Marcus Liffner på Ica Supmarket som började med onlinehandel våren 2017.

Inne på lagret står Richard Andreasson och går igenom ordrar på en dator. Han har bråda dagar som butikens online-ansvarige. Från klockan 7 på morgonen och några timmar framåt går han och en kollega runt i butiken och plockar ihop kassar med varor som Båstadborna klickat hem via nätet.

– Det är alltid spännande att se vilka ordrar som ligger och väntar på morgonen. Kunderna kan ju ha suttit hemma och beställt klockan tio på kvällen, säger han.

Att handla livsmedel online är en företeelse som blir allt vanligare i landet. Under 2018 hade livsmedelsbranschen online starkast tillväxt med 28 procent och den väntas omsätta 5,7 miljoner kronor under året, enligt E-barometern som Postnord ger ut i samarbete med Handelns utredningsinstitut och Svensk digital handel. Detta innebär 1,9 procent av den totala livsmedelshandelns omsättning, marknaden totalt sett omsätter cirka 300 miljarder kronor, vilket innebär att det finns stor potential och utrymme att växa på nätet menar HUI.

En grupp som Richard Andreasson framför allt ser beställer via internet är barnfamiljer.

– För att få ihop vardagspusslet och göra det smidigare. Det är inte så roligt att köra och hämta barnen och sen behöva in och handla och ha med sig trötta barn, säger han.

Publicerad 03 December 2018 08:30