Henrik Danielsson i Laholm är en av allt fler som installerat solceller. Han berättar att den främsta orsaken för honom var rent miljömässig.

Henrik Danielsson i Laholm är en av allt fler som installerat solceller. Han berättar att den främsta orsaken för honom var rent miljömässig. Foto: André Kvist.

Intresset för solceller ökar enormt

Klimatrådgivaren: "Det är vår vanligaste fråga just nu"

LAHOLM.

Under året har ansökningar om bidrag för solceller skjutit i höjden. I Laholm har man nästan överträffat de två föregående åren i antal. Henrik Danielsson installerade sin anläggning efter sommaren och är helnöjd.
– Vi är väldigt nöjda, om tio år betalar vi inget för elen, säger han.

Av
André Kvist

Under 2016 och 2017 ansökte 52 personer i Laholm till Länsstyrelsen Halland om bidrag för solceller. Fram till den 19 november hade hela 82 stycken ansökt om bidrag bara i år. Den 1 januari i år ökade man det statliga bidraget från 20 till 30 procent och det är en av anledningarna till den stora ökningen.

En som efter många års funderande gjorde slag i saken och installerade en egen anläggning på sin bostad är Henrik Danielsson i Laholm. Strax efter sommaren installerade han en 15 kilowattsanläggning placerad i tre väderstreck.

– Det ligger i tiden rent miljömässigt sen blir elen dyrare hela tiden. Denna anläggning gör oss självförsörjande, säger han.

Det största hindret att installera en solcellsanläggning är den ekonomiska biten. Även om bidraget på 30 procent hjälper mycket så kostar 1 kW mellan 15-20 000 kronor. En stor anläggning för en villa landar vanligtvis på ett par hundratusen.

Henrik Danielsson råder andra att läsa på och kolla upp så mycket det går innan man tar beslutet att installera solceller.

Henrik Danielsson råder andra att läsa på och kolla upp så mycket det går innan man tar beslutet att installera solceller. Foto: André Kvist.

Dock så betalar dessa anläggningar av sig själva på drygt ett årtionde. Henrik Danielsson tar fram mobilen i den kyliga om än soliga novemberdagen. Han visar hur mycket el som producerats dagens första timmar och berättar att mycket av det som produceras säljs vidare, något som sker automatiskt.

Det ligger i tiden rent miljömässigt

– Det du kan göra av med själv gör man av med direkt, men man räknar att 65 procent säljer man vidare. Varje månad ser vi hur mycket vi förbrukat och hur mycket som sålts vidare. När vi satte in systemet producerade den 40 kilowattimmar om dagen, på en månad kommer man upp över tusen, säger han och fortsätter:

– Vi är väldigt nöjda, om tio år betalar vi inget för elen. Dessutom har vi höjt värdet på huset!

Henrik Danielsson har solceller på tre sidor för att maximera produktionen av el, den tredje är dold.

Henrik Danielsson har solceller på tre sidor för att maximera produktionen av el, den tredje är dold. Foto: Privat.

I hela Halland har 784 personer ansökt om bidrag fram till november. I Kungsbacka har man fått in flest med 227 ansökningar. Länsstyrelsen har under året anställt ytterligare en person som hanterar alla ansökningar. Och intresset för solceller märks av berättar Laholms och Halmstads energi- och klimatrådgivare Pernilla Widstam.

– Det är vår vanligaste fråga just nu, över hälften vi pratar med är intresserade av solceller. Det handlar nog om att priserna på anläggningar gått ner och stödet från staten på 30 procent. Grannar sätter upp och andra tänker att det vore en god idé, så det blir en boll i rullning helt enkelt, säger hon och fortsätter:

– Även miljön och klimatet är en bidragande orsak, miljöintresset att dra sitt strå till stacken.

Behöver man hjälp går det alltid att kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare för hjälp. Det man bör tänka på är att det är en stor investering, man betalar för sin el flera år i förväg så att säga. Nya modeller och smartare tekniska lösningar bäddar samtidigt för att det kommer fortsätta öka.

– Jag tror det kommer öka med solceller och jag hoppas det installeras på nybyggen. Jag tror vi går mot mer takintegrerat, säger Pernilla Widstam.

Så om man går i tankarna, vad har du då för råd Henrik Danielsson?

– Man får kolla noggrant och lusläsa vad som finns. Det är värt mycket att ta reda på så mycket man kan, läs mer än en gång och ställ ytterligare frågor. En lång produktgaranti är också ett plus i kanten, säger han.

Fakta

Antal sökande i Halland under 2018 är *784 stycken

  Falkenberg:122 stycken

  Halmstad: 146 stycken

  Hylte: 26 stycken

  Kungsbacka: 227 stycken

  Laholm: 82 stycken

  Varberg: 181 stycken

* Antalet räknat från den 1 januari till den 19 november.

Källa: Länsstyrelsen Halland.

Publicerad 03 December 2018 07:00