De stulna vattenskotrarna hade ett värde på drygt 350 000 kronor. Polisen återfann dem i ett garage närmare två veckor efter stölden.

De stulna vattenskotrarna hade ett värde på drygt 350 000 kronor. Polisen återfann dem i ett garage närmare två veckor efter stölden. Foto: Skärmdump från Facebook.

Stal dyra vattenskotrar – nu döms de inblandade

Huvudmannen från Båstad döms till fängelse

LAHOLM.

De inblandade i den djärva vattenskoterstölden har nu fått sina straff av Halmstad tingsrätt. De två huvudansvariga för stölden har vid flera tillfällen varit inblandad i flera kriminella aktiviteter bland annat en skottlossning.

Av
André Kvist

Det var på höjden av sommaren, förmiddagen den 2 augusti, som en privatperson parkerade sitt släp lastat med två nya vattenskotrar i Skummeslövsstrand. Därefter var ägaren under en kort stund borta från släpet. Under denna tid stals släp och dess last.

Den drabbade personen lade då ut en efterlysning på sociala medier och utlovade hittelön på 100 000 kronor. Ett inlägg som fick någorlunda stor spridning och skulle vara avgörande då flera ombud trädde fram med tips.

Under tiden hade tjuvarna funnit ett förråd i Vallberga där vattenskotrarna förvarades. En vecka efter stölden får polisen nys om att en försäljning ska ske vid Rasta, Hallandsås. Väl på plats så ändras plötsligt platsen till ett i närheten av där skotrarna förvaras.

Polisen kan genom spaning så småningom reda ut vilka de inblandade är och slutligen anträffas de stulna vattenfarkosterna i ett garage. Man griper dagen efter en av de ansvariga med nycklarna till de båda skotrarna.

Tre unga män döms nu för inblandning i stölden och andra brott. En 18-årig huvudman döms för grovt häleri och misshandel av två personer. Han ska den 16 september slagit och sparkat två andra personer på Tjärby ängar i Lahoms kommun. Straffet blir fängelse i tre månader.

Han har tidigare dömts för försök till rån och senast i fjol för sexuellt utnyttjande av barn.

Den andra personen som var inblandad i själva stölden, en 22-årig man, döms även han för grovt häleri. Samt olovlig körning då har framfört en bil utan körkort. Påföljden blir skyddstillsyn.

Den 22-åriga mannen har tidigare dömts för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Han ska även enligt domen ha blivit skottskadad vid skjutningen på en pizzeria i april i år. Den händelsen utreds än och däri är han målsägande.

Den sista mannen i gruppen är en 25-åring från Laholms kommun som bistått de övriga två med att ta hand om stöldgodset. Han ska dock inte ha varit inblandad i stölden eller den tilltänkta försäljningen. Halmstad tingsrätt dömer mannen till totalt 14 000 kronor i dagsböter för häleriförseelse.

Publicerad 03 December 2018 00:00