Athiraa är sjöjungfrumodell och arbetar för att sprida magi hos barn och hjälpa haven.

Athiraa är sjöjungfrumodell och arbetar för att sprida magi hos barn och hjälpa haven. Foto: Christian Zink

Barn får simma med sjöjungfru i jul

"Jag vill inte bryta magin och säger att jag är helt ny med människosaker"

LAHOLM.

Under mellandagarna kommer en tvättäkta sjöjungfru till Laholms simhall. Det är Linda Ågren eller Athiraa, som hon även kallas, som vill sprida magi.

Av
André Kvist

Den 27 december håller Folkhälsocenter en vattendag med tema sjöjungfru för jullovslediga barnen. Inbjuden är Linda Ågren som är en av Sveriges främst sjöjungfruar. Så sent som förra vintern representerade hon som första någonsin Sverige i Miss Mermaid International i Egypten.

Sedan 2012 har Linda, eller Athiraa som är hennes sjöjungfrunamn, simmat i fena. Men hennes fascination för dessa mytomspunna vattenvarelser började långt tidigare.

– Jag var på Disneyland när jag var fyra år och fick se Lilla Sjöjungfrun, det är förmodligen därför jag är den jag är idag. Det har lagt en stor grund för mig och filmen kom samma år som jag föddes, berättar Linda Ågren.

Just magin är centralt när Athiraa träffar barn. Hon vill att barn ska uppleva och känna det magiska och vackra i världen, för att sedan föra det med sig in i vuxenvärlden.

– Jag tycker att barndomen är jätteviktig. Att få lov att ha sina sagodrömmar, precis som julafton, för där skapar man sin kreativitet. De bitarna behövs för att hantera vuxenlivet.

Hur reagerar barn när du dyker upp?

– De brukar stanna upp och då spelar jag ju med. Jag vill inte bryta magin och säger att jag är helt ny med människosaker och då brukar barn bjuda mig på saker och berätta massa. De tycker det är jättekul!

Den 27 december i Laholms simhall får barnen en heldag med en tvättäkta sjöjungfru.

– Det kommer vara sagoläsning, förmodligen H C Andersen, sen får barnen pröva sjöjungfrusimning och ta foton med mig, det blir lite olika aktiviteter.

Vem har roligast, du eller barnen?

– Det är nog rätt så lika tror jag, avslutar Linda Ågren med ett skratt på läpparna.

Publicerad 04 December 2018 10:09