Från vänster Pernilla Lindberg och Camilla Feurst vid Solgården.

Från vänster Pernilla Lindberg och Camilla Feurst vid Solgården. Foto: Privat.

Stort engagemang för att bevara Solgården

Över 800 personer har skrivit under namnlistor: "Jättestort!"

VÅXTORP.

Evantualiteten att äldreboendet Solgården ska läggas ner har fått invånare att agera. Hundratals har skrivit under namnlistor för att bevara Solgården och nu hoppas man kommunen lyssnar på bygdens åsikter.
– Jag tror det är viktigt att visa vad vi vill och tror på, säger initiativtagare Camilla Feurst.

Av
André Kvist

Äldreboendet Solgården har omfattande brister. Fuktskador, skador från röta, starka lukter och läckande avloppsrör. Anläggningen är mycket sliten visar en utredning som Sweco gjort på uppdrag av Laholmshem under hösten.

Bara att rusta upp Solgården skulle kosta miljoner kronor, enligt rapporten. Framtiden för äldreboendet är oklart och risken att den läggs ned är överhängande.

Det var med bakgrund av detta som Pernilla Lindberg och senare Camilla Feurst och Våxtorps Byalag, startade en namninsamling för att visa sitt stöd och säkerställa att Våxtorp är en plats man kan leva hela sitt liv. Stödet har varit enormt.

– Det har varit jättestort! Man ser att folk skriver under och listorna är alldeles knöliga, det har bara varit rakt igenom positivt. Igår räknade vi till 826 underskrifter och då hade vi en lista kvar så långt över 800, säger Camilla Feurst, en av initiativtagarna.

Solgårdens äldreboende.

Solgårdens äldreboende. Foto: Privat.

Initiativtagarna och de som engagerat sig vill att kommunen antingen åstadkommer en helupprustning eller ser till en lösning att upprätta ett nytt äldreboende. Vilket vore den enklaste lösningen, menar Camilla.

– Det finns mycket åkermark på andra sidan vägen, det är ju inte precis ont om plats här.

De involverade i frågan menar att det finns underlag för att skapa ett nytt boende. I dagsläget står 26 personer i kö och på sikt kommer befolkningen bli äldre. Att ha ett äldreboende i just Våxtorp skulle ge trygghet och mer social samvaro med anhöriga, menar man.

Att flytta de boende till det nya i Allarp som ska stå klart 2020 ser man inte som ett bra alternativ. Det skulle dränera kommunens egna boenden innan de är uttjänta. Vad som sker nu ligger på kommunstyrelsens bord.

– De som arbetar på Solgården är lite bekymrade och vi märker hur glada de blir av engagemanget.

Vad hoppas ni händer nu?

– Då hoppas vi att vårt engagemang och vad bygden vill blir en del av argumentationen. Jag tror det är viktigt att visa vad vi vill och tror på, säger Camilla Feurst.

Publicerad 04 December 2018 11:30