Isabella tillsammans med sin häst Lacca Bon. Tillsammans har de kommit långt på bara ett år, berättar hon.

Isabella tillsammans med sin häst Lacca Bon. Tillsammans har de kommit långt på bara ett år, berättar hon. Foto: André Kvist.

Lucia 2018: "Jag har sett fram emot detta sedan jag började rida"

Våxtorps Lucia vill bli världsbäst i hästhoppning

VÅXTORP.

Årets Lucia satsar mot eliten i hästhoppning när hon blir äldre. Denna jul är Ränneslövsdottern Isabella Petersdotter strålande glad över att att få leda det beridna luciatåget.
– Jag tycker det är kul med traditionen, säger hon.

Av
André Kvist

Det är en mörk eftermiddag i början av december. I stallet på gården mittemot Björbäcks Ryttarförening ligger ett antal får och vilar och tittar nyfiket när man passerar. Några meter bort är själva häststallet där Isabella Petersdotter, 13 år, har sin häst Lacca Bon.

Hennes lillasyster ser över sin ponny medan både mamma och pappa hjälper till inför kvällens träningspasss. En katt stryker kring benen. För en dryg vecka sedan fick Isabella beskedet att hon blir föreningens Lucia i år.

– Jag har sett fram emot detta sedan jag började rida och det var ett tag sedan, kanske tre år. Det ska bli jättekul och jag hade tur, tur som blev lottad till Lucia, säger hon.

Isabella Petersdotter bor i Ränneslöv tillsammans med sin familj.

Isabella Petersdotter bor i Ränneslöv tillsammans med sin familj. Foto: André Kvist.

Man ska se trevlig och glad ut som Lucia, tycker Isabella som inte har några svårigheter att varken le eller skratta. På torsdagen den 13 december ska hon och övriga deltagare i tåget skritta från ryttareföreningens lokaler, förbi Solgården äldreboende och till hembygdsstugan där de stannar för sång och firande.

Någon sång eller dikt har Isabella inte planerat eller fått i uppdrag att göra, hon slipper helst, berättar hon. Istället är det stämningen runtomkring som hon är mest spänd inför.

– Det är första året jag är med på Lucia med Lacca Bon, han är jättesnäll och jag tycker det är kul med traditionen. Det är mysigt!

Framtiden är redan planerad. Isabella Petersdotter vill nå eliten i hästhoppning.

– Jag vill satsa på hästen och tävla högt i framtiden. Bäst i världen är det jag siktar mot, berättar hon.

Publicerad 05 December 2018 07:00