Ena halvan av Lejontrappan är avspärrad sedan en tid tillbaka.

Ena halvan av Lejontrappan är avspärrad sedan en tid tillbaka. Foto: Martin Wingren

Kommunen söker experthjälp för att renovera Lejontrappan

"Är ett omfattande arbete"

BÅSTAD.

Skicket på Lejontrappan har med åren blivit allt sämre och en renovering har dragit ut på tiden. Nu ska kommunen försöka få tag på någon expert som kan ta sig an den gamla anrika trappan, vars renovering är krånligare än man trott.

Av
Martin Wingren

Trappan, som byggdes kring år 1905 och förbinder Ludvig Nobels allé och strandpromenaden, har sett bättre dagar och är delvis avspärrad.

Det gjordes en utredning om trappans skick så tidigt som 2007 men efter det har det inte hänt så mycket med trappan.

– I våras väcktes ett ärende där vi skulle ta reda på vad det skulle kosta och vilka åtgärder som krävs för att renovera trappan. Sedan dess har vi försökt hitta någon som vill ta sig an projektet, säger park- och gatuchef Marie Eriksson.

Nu går kommunen ut med en direktupphandling för att få tag på någon med rätt förutsättningar som kan ta sig an trappan.

– Det är en gammal konstruktion som kräver specialkunskaper. Vi vill få en uppdatering kring vad som krävs och en kostnadsuppfattning, säger Marie Eriksson.

Det går inte att laga trappan på ett bra och enkelt sätt, enligt park- och gatuchefen. Kommunen har försökt laga med modern betongblandning.

– Modernt material har visat sig inte vara kompatibelt med de gamla blandningarna. Vi behöver hitta någon som är van vid att arbeta med äldre konstruktioner och har haft kontakt med en del företag som jag kommer att bjuda in till upphandlingen men vem som helst får vara med, säger Marie Eriksson som hoppas få ut direktupphandlingen innan jul.

När arbetet på trappan skulle kunna komma igång är osäkert och även upp till politiken, enligt park- och gatuchefen.

– Är det så att allt går i lås så hade vi kunnat köra igång nästa år. Men så enkelt är det aldrig. Det är ett omfattande arbete. Det viktiga är att vi får en kostnadsuppfattning, sen får politikerna göra sin bedömning, säger Marie Eriksson och fortsätter:

– Sett till Båstads historia så är det en väldigt viktig trappa, säger Marie Eriksson.

Foto: Martin Wingren

Publicerad 06 December 2018 11:26