De senaste åren har antalt polisanmälningar om villabrott minskat med över 75 procent i november.

De senaste åren har antalt polisanmälningar om villabrott minskat med över 75 procent i november. Foto: André Kvist & Mostphotos.

Kraftig minskning av villainbrott de senaste åren

Polisen: "Nu är vi nere på 30-40 om året vilket är en jättestor förändring"

LAHOLM.

Under 2010-talet har det skett en markant minskning av bostadsinbrott under november med över 75 procent. Polisen pekar på att invånare organiserat sig bättre och att kriminella numera väljer andra mål.
– Det brukar ske en del inbrott i och med att det blir mörkare, säger polisinspektör Björn Astell.

Av
André Kvist

Under natten till onsdag inträffade två stölder i Mellbystrand. Vid denna ena adressen försvann en ljusslinga och en stor porslinstomte.

Vid den andra hade någon brutit sig in i ett förråd och kommit över flera flaskor alkohol och en flaska saft.

Under onsdagsförmiddagen inträffade ett inbrott i Våxtorp. De boende lämnade villan och strax efter utlöstes larmet. Man kunde senare konstatera att högtalare och kontanter saknades.

Inbrott under den mörka novembermånaden brukar vara vanliga. Men de senaste åren har antalet kraftigt minskat i Laholms kommun. I år har man endast fyra anmälningar, vilket är samma som för två år sedan. Ifjol var det sex inbrott och 2015 inträffade sju stycken.

– Det brukar ske en del inbrott i och med att det blir mörkare. För sju-åtta år sedan hade vi runt 20 stycken bara i november. På ett år var det totalt 160 men nu är vi nere på 30-40 om året vilket är en jättestor förändring, säger Björn Astell, polisinspektör vid Laholmspolisen.

Som alltid kan sifforna ett år skjuta i höjden och nästa år ligga kring nollstrecket. Astell berättar om en november i slutet av 1990-talet när en liga gjorde inbrott i 19 bostäder under en och samma natt vilket fick siffrorna att nå nya höjder.

Så frågan är vad som har skett de senaste åren?

– Folk har numera grannsamverkan, bevakningsgrupper som bidrar och vi i polisen arbetar på ett annat sätt. Det är individrelaterat. Kriminella kan ha övergått till en annan kriminalitet eller lagt av, säger Astell och fortsätter:

– Vi har mycket färre inbrott nu än för några år sedan. Nu är det mer riktat mot hantverkare och byggcontainrar.

Grannkommunen Båstad hade inte ett enda inbrott under november.

Antal bostadsinbrott under november i Laholms kommun

2018: 4 stycken

2017: 6 stycken

2016: 4 stycken

2015: 7 stycken

Källa: Polisen.

Publicerad 06 December 2018 00:00