Radarparet Bella Rydberg och Quincy ser fram emot Luciafirandet.

Radarparet Bella Rydberg och Quincy ser fram emot Luciafirandet. Foto: André Kvist.

Lucia 2018: "Känns väldigt bra, ska bli jättekul!"

Laholms Lucia blir myndig på självaste julafton

LAHOLM.

För andra gången i sitt liv axlar Bella Rydberg ansvaret som Lucia men denna gången har hon en ståtlig häst till sin hjälp. Passionen är hästar, något hon vill fortsätta med framöver.
– Jag vill göra det så länge jag kan, säger hon.

Av
André Kvist

Helgen har varit intensiv. Träningsläger med en dansk tränare har nästan tagit musten ur Bella Rydberg och hennes kamrater i stallen som tillhör Laholms ryttarförening. Trots att det är mörkt och dystert utomhus är stämningen trots allt på topp i stallen.

Hästarna görs fina efter en dag på fält och somliga pyntas med röda och vita tygstycken runt vaderna, även en och annan luva hittar sin plats på de fyrbenta vännernas huvud. När sedan en person kommer utklädd till tomte så är det ingen tvekan om att här har julstämningen redan hittat hem.

Det är förstås det stundande Luciatåget med 17-åriga Bella Rydberg som har fått allas humör att lyfta, inte minst Lucian själv som har lite erfarenhet av rollen

– Jag var det i högstadiet men då gick jag, nu blir det på en häst. Nu inför känns det väldigt bra, det ska bli jättekul!

Bella Rydberg är en av föreningens talanger i voltige. Dragkraften till idrotten är främst gemenskapen och hästarna i sig. Hon planerar att hålla på så länge det går och hon tycker det är roligt.

– Jag vill göra det så länge jag kan!

Bella och hästen Quincy leder årets luciatåg till Stortorget den 13 december.

Bella och hästen Quincy leder årets luciatåg till Stortorget den 13 december. Foto: André Kvist.

Traditionsenligt kommer det beridna tåget att rida genom samhället till Stortorget där tal och sång ska framföras. Till sin hjälp har Bella Rydberg hästen Quincy som blev utnämnd till årets laghäst för bara någon vecka sedan.

December blir en månad av firande, utöver luciatåget och julen i sig så firar Bella sin 18:e födelsedag på julafton. Tåget hoppas hon blir en succé även om hon själv inte kommer framföra varken sång eller dikt.

– Vi är flera som är med, både på hästar och som går på marken. Jag ska inte göra mer än att se glad ut, inte vad jag vet åtminstone och sångrösten är inte riktigt min starka sida, säger Bella Rydberg och skrattar.

Det fina med hästsporten voltige är gemenskapen och förstås hästarna, anser Bella Rydberg.

Det fina med hästsporten voltige är gemenskapen och förstås hästarna, anser Bella Rydberg. Foto: André Kvist.

Publicerad 06 December 2018 07:00