Magnus Carlsson har kombinerat konst med fordon och skapat en utställning om tid.

Magnus Carlsson har kombinerat konst med fordon och skapat en utställning om tid. Pressbild: Lars Ingemarsson/Laholms kommun.

Svensk mästare ställer ut motordelar i stadshusgalleriet

Gick från traktorer till textilkonst: "Kombinera dessa världar"

LAHOLM.

Den Laholmsbördiga konstnären Magnus Carlsson ställer ut maskin- och motordelar i stadshusgalleriet. Som ung blev hans svensk mästare i traktorpulling, numera är han utbildad textilkonstnär som har hittat ett sätt att kombinera sina intressen.
– Min kärna har varit att hitta färg, form och material, berättar han.

Av
André Kvist

Som ung hade Magnus Carlsson ett stort intresse för motorer och fordon. Ett intresse han omsatte i att tävla framgångsrikt i traktorpulling tillsammans med några kamrater från Köpingelandet. Säsongen 1996 hade de inte den bästa traktorn men den höll längst och ledde till att Magnus blev svensk mästare.

– Vi var inte bäst men vi plockade mest delpoäng så jag har rätt att titulera mig svensk mästare, berättar han skrattandes. Det var en spännade tid helt klart!

Efteråt lades traktorer åt sidan för motorcyklar som enligt honom är lättare att handskas med. Sedan landade han i Stockholm med ambitionen att bli fotograf. Något inspirerad av sin mor, som också är textilkonstnär, så studerade han till en mastersexamen i textil vid Konstfack.

Utställningen på stadshusgalleriet är hans första på sex år och på sätt och vis en återkomst till konstvärlden. Till vardags undervisar han i textildesign och foto på Tau Learing i hemstaden Malmö. I utställningen skärskådar och visar han upp delar från bilar och traktorer som är dolda för ögat vanligtvis.

– För mig handlar det om att förstå material och sätta ihop olika material. Det triggar mig att se formerna i motorer som egentligen är dolda göras synliga. Jag har skurit sönder en vevaxel som inte har någon funktion i utseendet utan bara har en praktisk design och jag kunde aldrig föreställa mig att den såg ut så på längden, berättar Magnus och fortsätter:

– Det är spännande att presentera dessa delar som konstverk och det känns väldigt bra att kombinera mitt intresse för motorer med konst, kombinera dessa världar.

Del av uställningen

Del av uställningen "Duration". Pressbild: Lars Ingemarsson/Laholms kommun.

I lördags hade utställningen vernissage och enligt arrangörerna slogs det besöksrekord. Förhoppningen är att locka dit människor som vanligtvis inte brukar gå på konstutställningar. Sedan är det upp till var och en vad de tänker och tycker om verken, menar Carlsson.

Det finns samtidigt en djupare mening med utställningen "Duration". Dels syftar namnet till tiden. I fordonstermer talar man om den tid som ventiler öppnas och stängs. Men Magnus Carlsson har tagit ett större grepp på tiden i sig.

– Jag har tänkt i en större tidsenhet, på hur länge förbränningsmotorn funnits till, vilket om jag räknat rätt är 161-162 år. Dess betydelse för människans utveckling och hur viktig den varit för oss, det känns som om den är på väg att försvinna eller förändras. Jag har tänkt utifrån den historiska betydelsen, en tidsenhet i människans tidevarv.

Miljön och klimatet spelar stor roll i hur Carlsson resonerar, samtidigt vidhåller han en optimism att vi människor kommer ta oss fram på ett bättre tekniskt sätt framöver.

I utställningen ingår även fotoserien "Magnetisk himmel" där en i princip utdöd komponent i fordon visas. Det är gamla tennmagneter tillhörande en vän som han fotat av. Därefter har han använt sin fars fotografier av himlen och gestaltat en avslutad del i motorernas historia.

Du använder mycket influenser från din omgivningen, hur påverkas du av det?

– Utan alla människor runt mig hade konsten sett helt annorlunda ut! Det är material som intresserar mig, hur de hänger ihop och jag börjar ofta försöka förstå eller lära mig. Det har varit min kärna, att hitta färg, form och material, säger Magnus Carlsson.

Utställningen pågår fram till den 2 februari nästa år.

Publicerad 17 December 2018 11:02