Foto: Privat

Så firar Skummeslövs kyrka 900 år

SKUMMESLÖV.

I år fyller Skummeslövs kyrka 900 år. Det ska firas med föreläsningar, medeltidsmarknad och stort barnfokus under året.

Av
Felix Alnemark

– Det har pratats sedan många år tillbaka att 2019 ska vi fira 900 år. Även om kyrkan säkert är äldre än så. Man har hittat en träpåle från den stavkyrka som sattes upp från den första kyrkan som var i trä. Kyrkan utgår från träfundamentet. Om jag förstår det rätt så var det samma byggnadsfolk som färdigställde Lunds domkyrka som byggde Skummeslövs kyrka, säger Gunnel Runesson som sitter i kommittén för firandet.

Festligheterna kommer igång den 3 februari klockan 9.30 då det blir festhögmässa med Biskop emeritus Per Eckerdal. Den som anmäler sig i förväg får delta i en lunch till kåseri av Roy Karlsson om Skummeslövs kyrka historia och dess historia.

– Det är fantastiskt att folk har traskat in genom dessa dörrar i krig, fred, under katolsk tid och dansk tid. Från reformationen fram till idag, säger Gunnel Runesson.

Andra större evenemang som planeras under året är en medeltidsmarknad den 21 juli och en pilgrimsvandring 16 juni.

– Det är tänkt att vi kommer ha nedslag varje månad. Vi ska roa med historiska föreläsningar om liturgi, kyrkans historiska utveckling, musikhistoria och mat och mode, säger Gunnel Runesson.

Barnperspektivet har varit med i planeringen. Barn på Skottorpsskolan kommer erbjudas guidning i kyrkan och har möjlighet att framföra till exempel pjäser eller musikaler.

Ett annat viktigt fokus under 2019 är kyrkans internationella roll.

– I Laholm har vi många nyanlända från andra kulturer. Många är kristna, andra är det inte, men det viktiga är att vi visar möjligheten att mötas. Hur lyssnar vi på varandra och hur visar vi varandras kulturer på ett trevligt sätt och skapar möten?

Skummeslövs musikvecka kommer ha fokus på 900-års temat och historisk musik kommer att framföras.

Publicerad 07 January 2019 11:53