Genrebild: Mostphotos

Förslag på kommunal återbruksverksamhet

BÅSTAD.

En återbruksverksamhet för att ge människor sysselsättning och för att minska sopberget. Det föreslår RSMH i nordvästra Skåne i ett medborgarförslag ställt till Båstads kommun.

Av
Martin Wingren

Föreningen tänker sig en lagerlokal som drivs av tre personer, där allmänheten lämnar in saker som de inte längre behöver. ”Personalen märker upp materialet med dagens datum sedan kan de som behöver något av det som finns komma dit och hämta. Om något ligger kvar tre månader efter inlämning så förpassas det vidare till NSRs återvinningscentral”, skriver RSMH i sitt förslag.

Syftet med verksamheten är, enligt RSMH: 1) Att minska resursslöseri. 2) Att ge marginaliserade människor meningsfull sysselsättning. 3) Att ge mindre bemedlade personer en möjlighet att gratis införliva möbler, husgeråd, fritidsartiklar med mera 4) Att minska sopberget. 5) Att materialet inte skall transporteras onödigt långa sträckor.

På sikt ser föreningen att verksamheten utvecklas med fler deltagare som reparerar materialet eller utvecklar verksamheten på andra sätt: Miljöinformation till skolklasser, träffpunkt med mera.

Publicerad 09 January 2019 08:00