Kommunen vill inte att konstnärer ska utsmycka elskåp i centrala Laholm. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Kommunen vill inte att konstnärer ska utsmycka elskåp i centrala Laholm. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos

Kommunen stal idé om utsmyckade elskåp

Konstnärerna fick nej – Nu smyckar kommunen ut skåpen

Laholm. När lokala konstnärer ville utsmycka elskåp i Laholm ställde sig kommunens tjänstemän på tvären. I stället ska kommunen nu utsmycka femton skåp med gamla stadsbilder av staden.

Av
Felix Alnemark

Redan 2014 så erbjöds sig en grupp amatörkonstnärer att utsmycka elskåp i Laholm. Frågan ställdes till Södra Hallands kraft som äger elskåpen. De såg positivt på idén men vände sig till kommunen för att få deras synpunkter. Där blev det dock tvärnej från alla tjänstemän i ledningsgruppen.

– Vi har inte sagt nej. Vi fick frågan från Södra Hallands kraft. Det är inte upp till oss. Vi sa nej till att ha det i innerstan för där finns så mycket offentlig konst och för att undvika konflikter. Varje verk ska få finnas i sin omgivning. Det finns ju elskåp i de andra samhällena och överallt där det finns människor, säger Thérèse Ehrenborg, kultursekreterare på Laholms kommun.

I stället gick kommunen själva vidare med idén att utsmycka elskåpen i stadskärnan med fotografier.

– Vi har valt detta. Många städer målar sina elskåp. Vi har så mycket offentlig konst att vi inte ville göra det. Ett foto är ju inte ett konstnärligt uttryck som sådant, på samma sätt. Det blir inte konflikt med skulpturer och annat – med svartvita fotografier, säger Thérèse Ehrenborg.

Tanken är att bilderna ska komma upp till sommaren. Bilderna ska sammanställas från föreningen Gamla Laholms bildarkiv och föreställa platsen där elskåpen står på – fast från en svunnen tid. Bilderna ska skrivas ut på en sorts rulle som klistras över skåpen.

Det som i dag är bilparkering kanske var hästparkering.

– Bilderna kan sträcka sig från sekelskiftet 1800-1900 och framåt. Det har hänt en del förändringar, en del hus är borta. Det som i dag är bilparkering kanske var hästparkering. Såna bilder ska vi leta upp, säger Thérèse Ehrenborg.

Hon tycker det är intressant med en stads förvandling och hoppas att intresset för vad som händer i vår stad ökar.

Publicerad 11 January 2019 13:00