Polkasemla.

Polkasemla. Foto: Signes

Ovanliga semlor med fungerande smaker

Helena Nilsson gillar att vara kreativ

VALLBERGA.

Att utveckla den klassiska semlan är kul. Men smamkombinationera måste fungera, säger konditorn Helena Nilsson.

Av
Felix Alnemark

Hur kommer det sig att ni har så ovanliga semlor?

–Vi har haft det ända sedan starten för många år sedan. Det är kul med variation. Semmelsäsongen kan vara i en evighet känns det som ibland. Då kan det här vara en fördel. Kunderna älskar semlor och det finns goda smaksammansättningar som vi kan kombinera själv, säger Helena Nilsson, konditor på Signes konditori i Vallberga.

Bland de ovanliga smakerna finns hjortronsemlan, nutellasemla och lemoncurd med hallon- och citronsmak. Förutom den klassiska semlan finns ytterligare nio sorter att välja på.

– Vi har polkasemlan som är i miniformat för det kan bli lite mycket att äta smaksatt semla med polkagrädde och vaniljkräm. Vi har också blåbärssemla med mandelmassa, blåbär och blåbärsgrädde. Sen har vi mufflor som är muffin smaksatt med grädde och kardemumma, säger Helena Nilsson.

Helena Nilsson på Signes i Vallberga.

Helena Nilsson på Signes i Vallberga. Foto: Signes

Vilka är kunderna som köper de ovanliga sorterna?

– Alla, det är lite roligt.

Vi har alltid gjort detta. Nu har vi hittat smakerna som verkligen fungerar.

Är det här en del av den pågående trenden att utveckla semlan?

– Vi har alltid gjort detta. Nu har vi hittat smakerna som verkligen fungerar. Vi har provat med en del saker som inte slagit ut så bra som laktrits, päron och kolasemla, säger Helena Nilsson.

I Ängelholm finns en semla man äter med sked ur burk. Är det att gå för långt med konceptet semla?

– Då missar man nog själva grejen. En semla är inte helt enkel att äta. Man får ha servett bredvid. Att äta med sked är lite för enkelt.

Hallonsemlan.

Hallonsemlan. Foto: Signes.

Publicerad 11 January 2019 10:00