Laila Adèle är aktuell i Från Broadway till Duvemåla.

Laila Adèle är aktuell i Från Broadway till Duvemåla. Foto: Felix Alnemark

Laila Adèle redo för ännu en turnévända i succémusikal

Både sjunde och åttonde säsongen av Från Broadway till Duvemåla bokad

LAHOLM.

Snart bär det av för ännu en turnévända för artisten Laila Adèle. Musikalkonserten Från Broadway till Duvemåla gör sin sjunde säsong i vår och även hösten är fullbokad.

Soulrösten Laila Adèle har släppt tre skivor i eget namn, tävlat i Melodifestivalen och varit med i åtta musikaler varav flera som solist. Nyligen var hon också sidekick i Tomas Ledins show Skarpt läge. Men det var egentligen genom dansen som musiken kom in i hennes liv berättar hon över köksbordet i huset i närheten av Skottorps slott.

– Musiken fanns i mitt liv tidigt. Jag började som dansare och skulle bli professionell dansare, det fanns inget annat, berättar hon på sin snabba Stockholmska.

Samtidigt tyckte hon att det var kul att sjunga och sjöng i kör.

– En musiklärare på min skola sa att jag hade en väldigt häftig röst. Borde du inte prova att sjunga lite mer?

Laila var osäker men ändå nyfiken. I samma veva blev hon presenterad för en gospelkör i hemstaden Stockholm.

– Jag kände att det var häftigt att beröra en publik med sång och sätta text och musik till känslor. Det blev starka än dansen för mig och sången började ta över, säger Laila Adéle.

Då var hon 17 år. Hon hade en soulig pangröst men fick lära sig saker som sångteknik. 2001 kom det självbetitlade debutalbumet. 2006 tävlade hon i melodifestivalen med ”Don’t try to stop me”. 2007 debuterade Laila som musikalartist i Little shop of horrors och 2010 kom den första huvudrollen, i Jekyll & Hide.

– Jag fick blodad tand. Inom musikal fick jag möjlighet att kombinera sången och dansen och blev också introducerad till teatern, säger Laila Adéle.

På väggen i vardagsrummet hänger affischer och andra minnen från musikalerna för att påminna Adele om hur lyckligt lottad hon är som får jobba med det hon älskar

Laila Adéle har alltid vetat att hon ville stå på scen även om det inte var glasklart om det skulle vara inom dansen eller sången.

Från Broadway till Duvemåla har hon medverkat ifrån och till sedan 2016. Från början var det bara tänkt att det skulle bli en enda konsert.

– Solisten och producenten Viktoria Tocca hyrde Berwaldhallen i Stockholm för att hon ville sätta upp en konsert med lite musikalkollegor. Sjunde och åttonde turnésäsongen är redan bokad.

Någon föreställning i Laholm är inte spikad men däremot blir det konsert i Helsingborg 28 mars och i Ängelholm 6 oktober.

– Det är en musikalkonsert så det vi bjuder publiken på är några av de största favoritlåtarna i de mest kända musikalerna och så levereras det i konsertform. Det är allt från Hair, Dreamgirls, Fantomen på Operan, Les Miserables, Jesus christ superstar till Miss Saigon. Det är väldigt roligt att det blivit ett sånt enormt succétåg som bara fortsätter att rulla.

Som soloartist har hon rört sig inom genrer som soul, funk, hiphop och r’n’b på sina tre skivor. Hon skriver text och melodi men tar hjälp av producenter för själva musikskrivandet.

Laila Adéle flyttade till Laholm från Stockholm för 19 år sedan med sin tidigare man som hade släkt i Laholm.

– Vi var nere och hälsade på och jag blev helt förälskad i de här miljön och väldigt galet och spontant så bestämde vi för att packa ihop från vår etta i Jakobsberg och flytta från alla vi kände och så får vi se hur det går. Vi köpte ett fantastiskt renoveringsobjekt här nere. Vi hade inte jobb och vi kände inte en kotte här nere. Det fick bära eller brista. Jag mår fantastiskt bra här nere, i den här luften och miljön. Jag mådde inte så bra i Stockholm.

Laila Adéle

Född: Adopterades från Marocko som två veckor gammal bebis och växte upp i Bromma.

Bor: I närheten av Skottorps slott.

Ålder: 40 år.

Familj: Fästman och två döttrar.

Aktuell: I musikalen Från Broadway till Duvemåla.

Publicerad 22 January 2019 08:00