Det varierar bland kommunerna hur många hemtjänstanställda som äldre i snitt möter under en 14-dagarsperiod.

Det varierar bland kommunerna hur många hemtjänstanställda som äldre i snitt möter under en 14-dagarsperiod. Genrebild: Mostphotos

Så många hemtjänstanställda möter äldre

Stor variation bland kommunerna

BÅSTAD. Det varierar bland kommunerna hur många olika anställda inom hemtjänsten som kommer hem till de äldre.

Av
Martin Wingren

I Båstad träffar en brukare i sitt hem på 15 olika personer från hemtjänsten under en tvåveckors-period, enligt siffror från nyhetsbyrån Siren som sammanställt statistik från kommun- och landstingsdatabasen Kolada. I sammanställningen har man tittat på hur många olika personer i snitt som en hemtjänsttagare från 65 år och uppåt i snitt möter under en 14-dagarsperiod.

I landet har Essunga kommun i Västra Götalands län det högsta snittet på 24 personer, medan Perstorps kommun toppar den skånska listan med ett snitt på 22 personer. Lägst snitt i Skåne har Bromölla, på 9 personer.

–Det skapar en stor stress, inte bara för de äldre, utan också för personalen, säger Magdalena Elmersjö, lektor i socialt arbete på Södertörns högskola, till nyhetsbyrån Siren.

Enligt Magdalena Elmersjö är omsorgsrelationen mellan de äldre och personalen avgörande för omsorgskvaliteten.

– Det är där personalen lär känna den äldres behov och önskemål, och kan följa förändringar i behoven, säger hon.

Det är kommunernas egna mätningar som statistiken från Kolada bygger på. Trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvård ingår inte. Vidare uppger Siren att det kan finnas stora skillnader bland kommunerna i hur insamling och inrapportering går till. Vissa kommuner har inte lämnat in någon mätning.

Hemtjänsten i siffror

Så många hemtjänstanställda träffar brukaren i snitt under två veckor:

Båstad: 15

Ängelholm: 16

Höganäs: 17

Helsingborg: 11

Laholm: 11

Publicerad 22 January 2019 10:30