Sara Unosson och Malin Karlsson är undersköterskor på hemtjänsten. Snart kommer de även titulera sig

Sara Unosson och Malin Karlsson är undersköterskor på hemtjänsten. Snart kommer de även titulera sig "semi-Fip" när de börjar åka på räddningstjänstens larm. Foto: Felix Alnemark

Hemtjänstpersonal ska åka på räddningstjänstens larm

Nya arbetsuppgifter för undersköterskor om natten

LAHOLM.

Hemtjänstens nattpatruller kommer från och med i mars larmas ut på olyckor, bränder, drunkningstillbud och sjukdomsfall när de har chans att anlända före räddningstjänsten. Syftet är att korta insasten mellan larm och en första insats.

Hemtjänstens nattpatruller rör sig över hela kommunen när inte många andra är vakna. Chansen att de skulle hinna först till en olycksplats är ofta stor. Nu ska Laholms kommun ta vara på den möjligheten. Inom räddningstjänsten pratat man ofta om "FIP", första insatsperson. Från och med i mars kommer ett trettiotal undersköterskor vara "Semi-FIP".

– Första tanken var att det var kul men också att det var något väldigt nytt som vi inte gör idag, säger Malin Karlsson om när satsningen presenterades för henne och kollegorna.

Redan idag ser de mycket som händer under sina nattpass.

– I Lilla Tjärby brann det i ett hyreshus en natt när jag jobba. Då fick vi hjälpa till lite grann men då hade vi ingen utrustning och utbildning som vi fått nu, säger Sara Unosson.

Om det är så att hemtjänstens nattpatruller befinner sig närmast platsen för ett tillbud så går larmet också till dem. De har Rakel-telefoner av samma sort som räddningstjänsten. Hemtjänsten har fem patruller ute nattetid med två personer i varje bil. Om personalen har möjlighet åker de på larmet. Om de befinner sig hos en brukare kommer de däremot inte åka på larmet.

– Brukarna kommer alltid gå först. Det är om vi är närmast på plats och har möjlighet som vi åker på larmen, förklarar Malin Karlsson.

Malin Karlsson och Sara Unosson tycker att det ska bli spännande med de nya arbetsuppgifterna.

Malin Karlsson och Sara Unosson tycker att det ska bli spännande med de nya arbetsuppgifterna. Foto: Felix Alnemark

Undersköterskorna som deltar i satsningen kommer att ha gått fyra olika utbildningar när de kör igång. Det handlar om kunskaper kring hjärt- och lugnräddning, trafikolyckor, bränder och drunkningsolyckor. I de nya bilarna som köpts in har de ny utrustning som en stor pulversläckare, släckgranat, sjukvårdväska, reflexvästar, varningstält med lampa som det står "olycka" på och en orange saftblandare att sätta på bilen vid en nödsituation.

Om hemtjänsten åker på ett larm om till exempel en brand så ska de rapportera till räddningstjänsten hur det ser ut.

– Vi gör en "Vindruta", en första visering hur de ser ut på platsen. Ser vi någon eld på platsen, är det folk på plats? säger Sara Unosson.

Undersköterskorna som deltar i Semi-FIP kommer vara med på räddningstjänstens briefing efter händelser för att utvärdera insatsen.

Undersköterskorna har fått en mindre löneförhöjning för att vara med i satsningen. På sikt kommer även kvällspersonal och dagpersonal involveras de nya arbetsuppgifterna.

– Det känns riktigt spännande att det drar igång snart, säger Malin Karlsson.

Publicerad 30 January 2019 06:00