Sune Thorell håller i JagKan för Båstads del, en satsning som ska hjälpa personer med psykisk ohälsa till studier och arbete.

Sune Thorell håller i JagKan för Båstads del, en satsning som ska hjälpa personer med psykisk ohälsa till studier och arbete. Foto: Mostphotos/Martin Wingren

Ny satsning ska hjälpa personer med psykisk ohälsa till jobb

"Känns som att det finns ett stort behov"

BÅSTAD.

Genom projektet JagKan ska personer med psykisk ohälsa få hjälp att via studier komma ut i arbete.

Av
Martin Wingren

Projektet vänder sig till både de som upplever att de har och de som har en diagnos på psykisk ohälsa. Båstad är en av sju kommuner i nordvästra Skåne som är del i satsningen och kontaktpersonen i Båstad, Sune Thorell, hoppas att fler personer hör av sig för att få stöd.

– Man hör talas mycket om psykisk ohälsa i samhället, så det känns som att det finns ett stort behov. Men psykisk ohälsa känns som att det är lite skämmigt fortfarande, att erkänna att man har det. Det kanske är samhället, där människor har många krav på sig och många mår inte bra, säger Sune Thorell och fortsätter:

– Jag kan tänka mig att det är många som är intresserade men det är ju det här med att nå ut med info, för att nå rätt målgrupp. Man behöver inte ha en diagnos från läkare men vill ha hjälp att komma vidare med arbete eller studier.

I satsningen får de personer som deltar stöd för att klara av sina studier och deltagaren kan även hitta exempelvis hälso- och fritidsaktiviteter.

– Det här är ett högst frivlligt projekt som bygger på att man själv tar kontakt med oss och är motiverad. Vi börjar med ett samtal för att komma fram till vilket behov den människan har. Vi gör en kartläggning av personen, vilken situation i livet personen befinner sig i och skräddarsyr konceptet efter varje individ och ser vilka resurser som ska tas in, vi följer inte en mall, säger Sune Thorell.

Deltagarna kan vara mellan 15 och 64 år, ha en arbetsförmåga på minst 25 procent och ha stått utanför arbetsmarknaden i mer än tolv månader. Personen ska vara folkbokförd i Båstads kommun, projektet finns dock även i Ängelholm, Höganäs, Helsingborg, Åstorp, Bjuv och Svalöv.

– Även arbetsförmedlingen, försäkringskassan och Familjen Helsingborg är med i projektet så vi har stora resurser i och med det. I synnerhet Helsingborg, finns det många friskvårdsaktiviteter, säger Sune Thorell som hoppas att fler vågar ta kontakt för att vara med i projektet.

– Man kan ta kontakt med mig helt förutsättningslöst. Vi har fullständig sekretess, det kommer inte ut något om vad vi sitter och pratar om, säger han.

JagKan

På sajten jagkan.helsingborg.se finns mer information och kontaktpersoner för den som är intresserad

Publicerad 30 January 2019 10:40