Foto: Polisens förundersökning

Gårdsägare frias trots omfattande cannabisodling

Polisutredningen saknar viktiga uppgifter enligt rätten

KNÄRED.

En man i 40-årsåldern som haft en gård utanför Knäred frias från två fall av grovt narkotikabrott. Det går inte att bevisa att den omfattande odling av cannabis, som växt på gården, tillhört mannen.

Det var den 9 januari 2017 som mannen stoppades av polis när han körde bil. Efter beslut om husrannsakan i mannens bostad misstänkte polisen att cannabis odlats på platsen även om ingen odling pågick för tillfället. I ett skåp hittades växtrester från cannabis. Det hittades också stora mängder utrustning för odling i flera rum i gårdens ekonomibyggnader och rester av den förbjudna växten.

I gårdsägarens telefon hittades bilder från rummen när odlingen var i full gång. Bilderna var tagna vid flera tillfällen under 2013. Polisen kunde också se att elförbrukningen under perioder varit onormalt hög på gården. På mannens dator framkom att han besökt odlingssidor för cannabis på nätet. Polisen tror att cirka 28 kilo cannabis odlats under åren.

38-åringen har bott sporadiskt på gården. Han hävdar att andra personer nyttjat huset till och från. Han menar att han bara stått som ägare under en period 2016-2018.

Tingsrätten menar att det är bevis att att det odlats cannabis i lokalerna i stor omfattning. Men utredningen håller inte för att slå fast hur mycket som odlats och under vilka perioder. Det saknas utredning kring i vilket skick odlingen har varit i olika skeden, hur stora skördar den kan ha genererat och vilken kvalitet cannabisen kan ha haft.

Rätten anser att det finns omständigheter som talar för att 40-åringen varit delaktig i att odla cannabis på gården. Men det ska ställas mot att utredningen inte pekar ut mannens förehavanden under perioden, hur mycket han bott på gården genom åren eller huruvida andra personer bodde där. Polisen har inte heller tagit reda på mannens ekonomiska förhållanden.

Tingsrätten kommer fram till att utredningen inte är sådan att det kan uteslutas att det skulle kunna ha varit så att någon annan person som odlat cannabis på gården och han frikänns därför för punkterna om grovt narkotikabrott.

Han går dock inte helt fri eftersom att en mindre mängd cannabis och dopingpreparat hittats i mannens bostad. Dessutom har två elchockvapen hittats.

Han döms dock för ringa narkotikabrott, ringa dopingbrott och ringa vapenbrott. Straffet stannat på 70 dagsböter på 170 kronor.

Mannen sålde gården förra året och bor nu på annan ort.

Publicerad 31 January 2019 00:00