Bevattningsförbud i Båstad lär bli aktuellt även denna sommar.

Bevattningsförbud i Båstad lär bli aktuellt även denna sommar. Foto: NSVA

"Stor sannolikhet för bevattningsförbud även i sommar"

Tidig kampanj ska få Båstadsborna att tänka till

BÅSTAD.

Vatten-nivåerna har inte återhämtat sig under hösten och vintern. Det gör att det ser ut att bli brist även denna sommar.

Av
Martin Wingren

– Allting tyder på att det blir vattenbrist. Vi hade behövt en blöt höst, en meter snö och snösmältning för att det skulle se annorlunda ut men det har vi inte haft. Grundvattennivåerna ligger på nivåer långt under det normala, säger Jonas Håkansson, avdelningschef dricksvatten på NSVA.

Som det ser ut nu kommer det att behövas införas bevattningsförbud även denna sommar, enligt avdelningschefen.

– Med stor sannolikhet blir det så. Det hjälper om det regnar under våren men det räddar inte situationen, det gör bara situationen lite mindre allvarlig men allvarlig är den ändå, säger Jonas Håkansson.

För att förebygga och redan nu öka medvetenhet hos verksamheter och privatpersoner planerar NSVA för en informationskampanj som de inom en snar framtid ska gå ut med.

– Vi går ut redan nu och flaggar för hur läget ser ut i och med att vi ser vad som är på gång. Vi riktar oss dels till kommunens förvaltningen, så att de har gjort de åtgärder de kan för att spara vattten. Om vi kommer i ett riktigt krisläge, att sjukvården och skolor kan börja planera för hur det påverkar deras verksamhet. Och dels riktar vi oss så klart till boende och turister. Det är viktigt att förstå att varje liter vatten man kan spara gör skillnad, säger Jonas Håkansson.

Förra året dröjde det innan Båstadborna tog till sig hur allvarligt läget var, menar Jonas Håkansson.

– Vi gick ut med en uppmaning i början av sommaren men det hände inte jättemycket. Sedan gick vi ut med bevattningsförbud och då blev det stor effekt, då började folk hålla igen på vattnet. Det var så illa i Torekov att vi placerade ut vattentankar. När de ställdes ut blev det en annan respons, då var det som att det blev verklighet för människor, säger enhetschefen.

Redan nu kan privatpersoner och andra börja tänka kring sin vattenförbrukning och planera för den, menar NSVA.

– Om man ska lägga ut 800 kvadratmeter gräsmatta, tvätta husfasaden eller plantera 30 meter häck, vänta inte till de tre sommarmånaderna utan försök börja under våren eller gör det till hösten, säger Jonas Håkansson.

Publicerad 07 February 2019 13:30