Näst högst snittvinst gjordes i Båstad.

Näst högst snittvinst gjordes i Båstad. Genrebild: Mostphotos

Båstadborna gjorde näst högst aktievinst i landet

BÅSTAD.

Det är stora skillnader i hur mycket invånarna i landets kommuner tjänade på försäljning av aktier, fonder eller andra värdepapper 2017, visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Av
Martin Wingren

Näst högst snittvinst i landet gjorde Båstadborna med nära en kvarts miljon kronor. Danderyd är i topp med nära 370 000 kronor i snittvinst. Snittvinsten i Båstad motsvarar 10,7 procent av invånarnas totala inkomster i genomsnitt.

– Det är framförallt högutbildade och medel- och höginkomsttagare som har hittat till investeringssparkonto och aktier och fonder som sparform, och då blir det naturligt att kapitalvinsterna är större i kommuner med fler höginkomsttagare, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank, till nyhetsbyrån Siren.

Rikssnittet låg på drygt 54 000 kronor för inkomståret 2017. Ängelholmsborna gjorde en snittvinst på drygt 55 000 kronor, Helsingborgarna en snittvinst på knappt 46 000 kronor. Lägst snittvinst i Skåne gjordes i Burlövs kommun, 11 985 kronor eller 0,4 procent av invånarnas totala inkomster i genomsnitt.

Publicerad 08 February 2019 08:34