Stickade set hjälper behövande i Kenya.

Stickade set hjälper behövande i Kenya. Foto: Ida Asplund Ådahl/Privat

Stickade mössor från Båstad värmer bebisar i Kenya

BÅSTAD.

Stickglada personer i Båstad hjälper behövande i Kenya att hålla sina nyfödda barn varma. De stickar set bestående av en tröja och mössa.

Av
Martin Wingren

Projektet kallas Fish'n chips babies och drivs av Eva Kjällsdotter, som driver Kjällans garn, ihop med Rotary i Båstad.

– Det kallas så för att mammorna slår in sina nyfödda bebisar i tidningspapper för att hålla dem varma, de har inte råd med kläder. Där kan ju bli kallt på nätterna, säger Eva Kjällsdotter.

Det är flera som engagerar sig och skickar stickade set till Eva Kjällsdotter, som via Rotary ser till att de når behövande, bland annat HIV-smittade mammor i Kenya.

– Både från Bjärehalvön och Ängelholm men även från Halmstad och Småland är det folk som skickar till mig. Men det kan bli större, alla som vill är välkomna att bidra, säger Eva Kjällsdotter.

Totalt har det blivit runt 1 900 Fish'n chips-set och 20-25 personer är engagerade. Även filtar, koftor och tröjor med mera välkomnas.

– Det känns underbart att kunna hjälpa till, behovet är väldigt stort. Det är många av de som börjat sticka som inte vill sluta och vi tänker fortsätta så länge vi kan, säger Eva Kjällsdotter.

Hon drog igång projektet hösten 2017, då i samarbete med Rotary i Gränna.

– Sedan när de som hade hand om det gick i pension så fick jag kontakt med Rotary i Båstad som fortsatte, säger Eva Kjällsdotter.

Fish'n chips-set bestående av mössa och tröja.

Fish'n chips-set bestående av mössa och tröja. Foto: Privat

Eva Kjällsdotter.

Eva Kjällsdotter. Arkivfoto: Ida Asplund Ådahl

Publicerad 08 February 2019 10:48