Foto: Mostphotos

Ryttarförening vill sänka amorteringstakt för att göra satsningar

Har redan sluppit amortera flera år – Finansierade nya satsningar i stället

VÅXTORP.

Björbäcks ryttarförening lånade 1,5 miljoner med kommunen som borgen. Nu vill de för tredje gången omförhandla lånet de tog för nio år sedan.

Av
Felix Alnemark

2010 lånade ryttarföreningen pengar för att bygga ut ridhuset och ordna 60 hästboxar. Nu vill föreningen sänka amorteringstakten från 96 000 kronor om året till 57 000 kronor. Skulden ligger idag på 972 000 kronor.

– Det är för att anläggningen behöver rustas och vi har en hög amorteringstakt. Vi behöver utrymme för att göra förbättringar. Ridhustaket läcker och vi behöver göra om utebanorna, säger Stina Lillmose, ordförande i Björbäcks ryttarförening.

Vad händer om ni inte får gehör?

– Ja, då får man ju lägga upp en plan så att det fungerar med den amorteringstakt vi har nu. Vi måste ha inkomster så att vi kan täcka utfifterna. Ryttarna ställe högre krav och för att kunna ha bra tävlingar måste vi följa med i utvecklingen.

Är det illa ställt med er ekonomi?

– Inte illa ställt men du kan själv tänka dig att lägga om ett ridhustak som är så pass stort. Och det kostar pengar att göra om utebanorna som vi behöver. Det blir stora summor.

Det är inte första gången föreningen har problem med ekonomin. 2015 medgav fullmäktige ett amorteringsfritt år. Anledningen var ett stort inkomstbortfall till följd av en olycka på en hopptävling.

Men även under perioden juli 2017–10 juli 2018 fick föreningen tillåtelse att slippa amortera. Anledningen då var att ryttarföreningen ville finansiera en ny bevattningsanläggning.

Kreditgivaren ska enligt föreningen gett indikationer på att de är positiva till en minska amorteringstakten. Det innebär att lånet ska betalas på 25 år istället för 18 år.

Publicerad 12 February 2019 15:18