Foto: Astrid Gast /stock.adobe.com

Laholms äldre bäst på att parera ishalka

Få halkskador i jämförelse

LAHOLM.

Det händer oss alla då och då. Förr eller senare druttar vi i backen när det fryst på ute. Men Laholms 65-plussare är bäst i länet på att hålla sig lodräta under vintermånaderna.

Av
Felix Alnemark

I flera norrländska kommuner är det upp till tio gånger vanligare att äldre skadar sig i halkolyckor än i exempelvis Skåne. Men även mellan grannkommuner kan skillnaderna vara mycket stora, visar siffror från Socialstyrelsen.

– Det är förbryllande. Man kan spekulera i vad som beror på kommunens insatser för halkbekämpning och vad som beror på individernas beteende, säger Lillemor Lundin-Olsson, professor i fysioterapi på Umeå universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

I Laholm, till exempel, är antalet vårdade efter halkolyckor bara en person per tusen invånare mellan 2008-2017 för de som fyllt 65 år. Det är lägst i länet. Varbergsborna däremot har nästan dubbelt så många halkolyckor. Statistiken omfattar besök på sjukhus men inte på vårdcentral.

Värst ställt i landet är det i västerbottniska Bjurholm där 10,1 personer per tusen invånarna vårdats för halkolyckor under perioden.

Lillemor Lundin-Olsson är förvånad över att skillnaden mellan norr och söder är så pass stor.

– Vintersäsongen är visserligen längre i norr, men vintrarna är ofta kalla och stabila. Det är som mest halt när temperaturen ligger kring nollan, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Publicerad 18 February 2019 13:24