Kvinnan avled kvällen efter att hon hittats utomhus i decemberkylan.

Kvinnan avled kvällen efter att hon hittats utomhus i decemberkylan. Foto: justocker - stock.adobe.com

Kvinna dog – låg i kylan utanför äldreboende

Dottern skyller kvinnans död på boendet i anmälan till IVO

LAHOLM.

Det var mellan den 8 och 9 december som kvinnan blev ordentligt nerkyld efter att ha trillat ner för en slänt och blivit liggande utanför äldreboendet. Kvinnan avled kvällen därpå.

Av
Felix Alnemark

IVO har inlett ett ärende efter händelserna i slutet på förra året rapporterar Hallandsposten. Den äldre kvinnans dotter har gjort anmälan.

Hon skriver att kvinnan någon gång under den aktuella kvällen öppnade en dörr till sin bostad och gick ut. ”Hon ramlade nerför slänten, dörren ska vara larmad men ingen reagerade. Det ösregnade och var bara plus fem ute”, står det i anmälan.

Kvinnan hittades först två timmar senare och hade då en kroppstemperatur på 34 grader.

”Hon hade brutit flera revben. De påstår att larmet inte fungerade, men när jag var där på morgonen den 9 december fungerade larmet”, uppger dottern.

Tidningen skriver att kvinnan avled kvällen därpå och att hennes barn kom fram till dödsbädden sju minuter försent. ”Hon var på äldreboendet och jag tycker att det är deras fel att mamma dog.” avslutat kvinnan sin anmälan.

– Jag tycker naturligtvis att det här är alldeles förfärligt. Jag känner till fallet och vet att det pågår en utredning om vad som hänt, men inte hur långt den kommit, säger Christel Sundberg, socialchef, till Hallandsposten.

Ivo har begärt att kommunen yttrar sig senast 15 mars.

Publicerad 19 February 2019 08:37