Malin Karlsson och Sara Unosson ingår i nattpatrullerna inom hemtjänsten. Från och med 5 mars kan de larmas ut på räddningstjänstens larm.

Malin Karlsson och Sara Unosson ingår i nattpatrullerna inom hemtjänsten. Från och med 5 mars kan de larmas ut på räddningstjänstens larm. Foto: Felix Alnemark

Hemtjänsten försvarar att de ska åka på räddningstjänstens larm

"Folk väljer att tycka synd om oss"

LAHOLM.

Från den 5 mars ska hemtjänsten börja åka på räddningstjänstens larm om nätterna vilket Lokaltidningen tidigare berättat om. Satsningen mötte kritik bland läsarna och flera ur personalen bemötte kritiken i sociala medier.

Hemtjänstens nattpatruller kommer larmas ut på olyckor, bränder, drunkningstillbud och sjukdomsfall när de har chans att anlända före räddningstjänsten. Syftet är att korta insatsen mellan larm och en första insats.

När Lokaltidningen delade artikeln på Facebook välde kritiken in. Många tyckte att hemtjänsten redan idag har för mycket att göra.

Men flera ur personalen gick ut och försvarade satsningen i sociala medier. En av dem var Malin Karlsson som var med i artikeln.

– Det kändes lite väntat att vi skulle få respons på det på ett sätt. Sen kanske vi trodde det skulle bli mer positivt. Folk har misstolkat det lite, säger Malin Karlsson.

Det är nattpatrullerna som är aktuella för satsningen och de har inte arbetsuppgifter hela tiden under sina pass.

Vi är trygga i det vi ska göra och har fått mycket utbildning

– Jag kan så klart förstå deras kommentarer. Vi hade pratat om det så det var lite väntat. Men vi är trygga i det vi ska göra och har fått mycket utbildning och har pratat om risker, säger Malin Karlsson.

Från och 5 mars kan hemtjänsten alltså larmas ut på olyckor och annat.

– Det känns jättebra och jätteroligt att det är klart och bilarna är utrustade. Det känns jättespännande för att vi haft det här på tapeten så länge, säger Malin Karlsson.

Susanne Parkkinen är enhetschef för nattpatrullerna i Öster och centrum. Hon säger att hon och hennes personal var beredda på reaktionerna.

Nu vill de bara visa upp de goda exempel som ska komma med satsningen.

– Folk valde att tycka synd om oss och ville inte förstå. Vi har figurerat kring det här tidigare och tänkte att det får premieras när vi väl gjort det fina insatserna med räddningstjänsten. Det här får växa från öra till mun och det har det redan börjat göra istället för att vi ska ägna oss åt pajkastning (på internet). Vi är väldigt trygga i det vi gör och det kommer nog medborgarna att bli bara det får se. Det här är en karriärstege och inget påtvingat. De har varit med från början och fått påverka, säger Susanne Parkkinen.

Att folk missförstått är inte så konstigt, tycker hon. Dels handlar det om skattebetalarnas pengar men också att anhöriga är oroliga att de inte ska få hjälpen det ska ha.

– Vi förstår att människor inte riktigt förstår. Vi kommer inte släppa brukarna. De är alltid vår prioritering. Men det är klart att om en medborgare har hjärtstopp och vi ska åka och byta ett inkontinensskydd så är ekvationen ganska enkel. Då åker man ut först och stannar till räddningstjänsten kommer sen åker man. Man stannar inte i timmar, säger Susanne Parkinnen.

Publicerad 20 February 2019 11:18