Nöjeskarameller består av Jojje Jönsson, Willy Björkman, Håkan Windahl och Anders Jönsson.

Nöjeskarameller består av Jojje Jönsson, Willy Björkman, Håkan Windahl och Anders Jönsson. Pressbild

Bygglovs-Willy på turné i buskisföreställning

"Jag är inte rädd för att göra bort mig"

LAHOLM.

I 15 år åkte han landet runt och snickrade i TV-programmet Bygglov. Men förra hösten lades programmet ner. Men Willy Björkman har fortsatt med sidosysslan som musiker. Nu är han aktuell i buskisföreställningen Nöjeskarameller tillsammans med bland annat Jojje Jönsson.

Willy Björkman, 72 år, arbetade som dekorsnickare i TV innan han för cirka 15 år sedan blev framputtad framför kameran. Men musicerande har funnits där hela tiden. Det slutar alltid med att det går åt skogen. Det gillar folk.

Vad har du för dig idag?

– Jag sitter och skriver låtar till ett album. Det tar sin tid. Ibland går det bra och ibland går det dåligt. Igår gick det så jävla dåligt, säger Willy Björkman som trots allt låter väldigt tillfreds med tillvaron.

Nyligen lämnade Willy huvudstaden för en villa utanför sörmländska Strängnäs.

– Stockholm är så dyrt. Det folk betalar i parkeringsböter betalar vi avgift här. Jag har min studio här i skogen där jag sitter och jobbar och kuckilurar.

Kalendern är och har varit ganska full med åtaganden sedan Bygglov lades ner för ett år sedan.

"Jag har inte lagt hammaren helt på hyllan"

– Jag ska ner och spela buskis med Nöjeskompaniet i Sydsverige i mars. Sen ska jag spela musik men en annan kille som är svinduktig. Jag ska snart upp och spela med Kalle Moreus. Det blir mycket musik. Men sen har jag byggt lite också. Jag har gjort en prototyp på ett Attefallshus och byggt en studio åt en kille. Jag har inte lagt hammaren helt på hyllan men har duktiga gubbar som hjälper mig.

Willy får mycket erbjudanden och hoppar på det han tycker är kul.

– Jag har gjort Let's dance och Kändishoppet och det slutar alltid med att det går åt skogen. Det gillar folk. Det skiter sig alltid men blir roligt på något vis. Jag är inte rädd att göra bort mig. Det var nog grejen med Let's dance, där de skällde på mig. Jag fick frågan om att vara med i tjockisprogrammet Biggest loser men om jag ska gå ner 30 kilo kommer jag inte synas. Jag gillar inte träningsprogram. Men får jag förfrågan väljer jag sånt som går åt skogen.

Den 29 mars kommer Nöjeskarameller till Solbacken i Laholm och den 6 april är det dags för Ystads teater. Föreställningen beskrivs så här: "Tempot är högt och sketcherna varvas med härlig musik och sång i ett rasande tempo". Jojje Jönssons karaktärer brevbäraren Dag-Otto, drängen Errolf och Blyge Örjan kommer självklart vara med.

I föreställningen kommer Willy Björkman vara med som musiker även om det blir en del snack också.

– Repliker? Nä, jag kan bara vara mig själv och snacka på mitt sätt. Jag kan inte teater, säger Willy på sin starka Stockholmska.

Hur är det att jobba med Jojje Jönsson?

– Han är hjärnan och stjärnan och vi andra fyller i. Det är proffsiga, svinbra och oerhört behagliga att vara med. Om jag gör fel gör det inget.

Nöjes-

karameller

29 mars, Solbacken i Laholm.

6 april, Ystads teater.

Publicerad 28 February 2019 11:00