Polisen sköt flera katter i sina burar med sitt tjänstevapen.

Polisen sköt flera katter i sina burar med sitt tjänstevapen. Foto: Robert Hoetink/Adobe Stock

Polis frias – sköt katter i sina burar

Flera katter rörde sig i sopsäckarna där de vältes ner efter skotten

LAHOLM.

En polisman som hjälpte länsstyrelsen att avliva flera katter misstänktes för tjänstefel. En övervakningsfilm visade hur det rörde sig i sopsäckar där katterna lagts på hög efter att de skjutits.

Av
Felix Alnemark

Mannen polisanmäldes efter att ha skjutit katterna på ett "oetiskt sätt" enligt anmälaren. En övervakningsfilm visar hur katterna skjuts en efter en i sina burar och sedan tippas ner i en sopsäck. En katt får ligga kvar i buren en tid efter skottet, den ligger och kränger rejält med kroppen utan att åtgärd vidtas, enligt polisanmälan.

Polismannen och länsstyrelsen utförde avlivningen mot bakgrund av att ägaren, som enligt egen utsago hade runt hundra katter, misstänkts för djurplågeri. Händelsen utreddes av polisen.

Nu har en åklagare lagt ned utredningen i fallet. Enligt ett veterinärutlåtande kan det handla om muskelspasmer som normalt kan förekomma hos djuren efter avlivning.

Brott i fallet går därmed inte att styrka, enligt åklagaren.

I en tidigare version av den här texten stod att katterna sköts med tjänstevapnet och att polisen åtalades. Det var felaktigt.

Publicerad 08 March 2019 11:46