Städning sker numer var tredje vecka hos äldre med hemtjänst.

Städning sker numer var tredje vecka hos äldre med hemtjänst. Foto: Pixelot - stock.adobe.com

Personal rasar: Kommunen drar in på hemtjänststädning men tipsar om RUT-tjänster

Nu ska äldre få städning var tredje vecka

LAHOLM.

Städning hos äldre med hemtjänst glesas ut till var tredje vecka. I ett brev till äldre tipsar Kenneth Camitz (M) om möjligheten att använda privat hemtjänst med RUT-avdrag. Det får Jonna Lindberg på den kommunala hemtjänsten att rasa mot förslaget.

Av
Felix Alnemark

Den 19 februari beslutade socialnämnden om nya riktlinjer för äldreomsorgen. Från och med 1 mars sker städning hos äldre med hemtjänst var tredje vecka i stället för varannan vecka.

Informationsbrevet till de äldre är skrivet av nämndens ordförande Kenneth Camitz. Han tipsar om städning av privata utförare där det finns möjlighet att använda sig av RUT-avdrag.

Brevet fick Jonna Lindberg, på hemtjänsten att se rött och skicka brev till nämnden.

"

Innan man går på våra äldre kan man tänka på att dra ner på något

annat"

– Jag kom hem till en av våra kunder och blev mött i dörren med brevet från socialnämnden. Vi inom hemtjänsten hade inte fått någon information om vad som skulle stå i brevet. Problemet är att man har hemtjänst på bistånd från biståndshandläggare. Behöver du mer hjälp än bara städ så måste du betala för hemtjänst plus extra städ. Man måste betala för det utöver det ordinarie. Jag blev så upprörd. Jag tyckte varannan vecka var lite bara det och nu tar man beslut om var tredje vecka. Det är helt sinnessjukt förskräckligt. Innan man går på våra äldre kan man tänka på att dra ner på något annat, personal eller vad som helst. Inte sådant här väsentligt, säger Jonna Lindberg.

Hon är kritisk till att Camitz hänvisar till RUT-tjänster.

– Om man ska betala den vanliga hemtjänsten plus RUT-städ så blir det en merkostnad. Sedan är risken att man säger upp hemtjänsten för man tycker att man lika gärna kan be anhöriga om hjälp att städa. Städning var tredje vecka är inte en skälig levnadsnivå, säger Jonna Lindberg.

Det håller inte Kenneth Camitz med om.

– Vi har gjort en nerdragning i linje med vad som anses vara skälig levnadsnivå. Vi har gjort omvärldsbevakning av hur andra kommuner gör. Det finns kommuner som har städning var tredje eller var fjärde vecka. På det här sparar vi 700 000 kronor. Man kan tycka att det är snålt, helt klart. Det här är en prioriteringsfråga där alla partier i nämnden ställde sig bakom förslaget från verksamheten. Ingen protesterade för en gångs skull, säger Kenneth Camitz.

Du skriver att RUT-tjänster kan vara ett bättre alternativ i fråga om valfrihet och ekonomi. Hur menar du?

– Det finns ju folk som bara har städ och då kan det vara mer gynnsamt för den enskilde att göra rutavdrag. Det kan vara med kosnadseffektivt. Det är bara ett tips om valfrihet. Vi har den tjänsten men det finns de som kanske är ännu effektivare. Det är viktigt för oss att informera om att vi ställer upp med tjänsten men det finns också det här skatteupplägget. Alla vet inte om det.

Totalt i år ska socialnämnden spara 10 miljoner kronor.

Publicerad 11 March 2019 15:13