Amanda Romare är producent för serien Gabriel Klint som förväntas vara klar i mars.

Amanda Romare är producent för serien Gabriel Klint som förväntas vara klar i mars.

Slutspurt för serie om psykisk ohälsa

Av
Patricia Svensson

BJÄRE. Efter ett hektiskt år är serien Gabriel Klint inne på grovklippningen. Producenten Amanda Romare ser fram emot den färdiga serien, som förväntas vara klar i mars och sändas under hösten.

Fem år efter att projektet startade är serien Gabriel Klint inne på slutspurten. Seriens producent Amanda Romare är förväntansfull över projektet, som handlar om psykisk ohälsa.
 – Det är svårt att ta in att den börjar bli färdig. Ibland tänker man att det här är det bästa man har gjort, och ibland känner man att ”åh nej, detta kommer bli en hemmavideo”, skrattar Amanda Romare.

Hon tycker att känslan i magen är bra, både när det gäller materialet och de avsnitt som har börjat klippas. Månaderna som följer kommer bestå grovklippning och därefter ljudklippning, färgkorrigering och specialeffekter. Förhoppningen är att kunna skicka den färdiga serien till SVT och dess nordiska motsvarigheter för att sändas som webb-tv under hösten.
 – Jag har väntat på att en webb-tv-serie skulle få sitt stora genombrott, och det är kul att se att Skam (en norsk webbaserad dramaserie, reds. anm) verkligen fick det. Det känns jättespännande att se vart det kommer leda, speciellt eftersom vi börjar bli klara och kommer hamna i samma våg.

Amanda Romare är nöjd med responsen de fått både från trailern och under arbetets gång. En grupp som består av ett 20-tal ungdomar mellan 14 till 20 år har funnits till hands för att ge feedback och råd, från första inspelningsdagen till det slutliga resultatet. Ungdomsgruppen är bara en av de delar som är viktiga för projektet, berättar Amanda Romare.
 – När vi gjorde trailern fick vi hjälp av lokala företag, och det är enorm många som har stöttat oss på vägen.

Genom kontakten med bland annat Kulturkontakt Nord, som stödjer samarbeten mellan de nordiska länderna, kunde teamet åka till Färöarna.
 – Det var helt fantastiskt hur alla ställde upp. I serien står huvudpersonen på ett torg och dansar en färöisk dans, vilket vi behövde statister till. Vi gick ut med det i tidningarna, men eftersom vi behövde hundra stycken statister till det så var man ändå lite nervös. Ändå kom det 350 personer och dansade på torget! Det var en väldigt häftig upplevelse.

Efter fem år med projektet är det svårt att ta in att de nu är inne på sista månaderna. Känslorna går upp och ner men Amanda Romare sammanfattar allt med tre ord:
 – Det är skitkul!

Publicerad 05 January 2017 11:15