Forskaren och relationsexperten Ingrid Tollgerdt-Andersson, från Båstad, menar att man missar mycket i kommunikationen samt att det är lätt att försköna bilden av sig själv på dejtingsidor- och appar.

Forskaren och relationsexperten Ingrid Tollgerdt-Andersson, från Båstad, menar att man missar mycket i kommunikationen samt att det är lätt att försköna bilden av sig själv på dejtingsidor- och appar. Foto: Privat

Experten: Därför är det svårt att hitta kärlek på nätet

"Finns en fara i att man hela tiden fortsätter leta"

BÅSTAD.

Jakten efter kärlek på nätet och fenomenet nätdejtning kanske aldrig har varit större. Men att det skulle vara lätt att träffa en partner digitalt ställer sig relationsexperten och forskaren Ingrid Tollgerdt-Andersson tveksam till.
– Det kan finnas en tomhet att bara sitta och leta utifrån ett utseende, säger hon.

Kanske finns kärleken ett swipe bort? Möjligheten finns. Men just fenomenet att tänka att "den rätta" ska finnas ett steg bort – det är något Ingrid Tollgerdt-Andersson, relationsexpert och forskare är tveksam till.

– Det kan visst vara ett bra sätt att träffas på, men det kan finnas en tomhet i att bara sitta och leta utifrån utseende. Det är så mycket information om personens sätt att vara man missar genom att mötas genom skärmen, säger hon.

En viktig aspekt är kroppsspråket som 70-90 procent av vår kommunikation består av, anser Ingrid Tollgerdt-Andersson. Sedan menar hon att det är ganska lätt att ge en förskönad bild av sig själv på en dejtingsida-/app och att därmed också är möjligt att själv bli "lurad" att någon är något annat än vad personen utger sig för att vara.

– Jag har förstått att det finns dem som stylar sig professionellt för att ta bilder att använda. Om det inte är i närheten av hur man annars ser ut kan det lätt gå snett. Det är lätt att ge en annan bild av sig själv, men det lyser snabbt igenom. Sedan är det inte samma sak att uttrycka sig i text som i verkligheten. Ofta handlar det om att man får ögonkontakt och en slags kemi när man träffas, säger Ingrid Tollgerdt-Andersson som har skrivit böcker i ämnet.

Därför skulle hon gärna råda till att om man matchar med någon på internet att ganska så snart träffas för att ta reda på hur man fungerar ihop.

– Hade man gett sig tiden att träffa en person som man kanske annars hade haft lätt att bläddrat förbi på dejtingsidan och gett den här personen fem minuter att prata med – då hade man säkert hittat kvaliteter. Jag tror det finns en fara i att man hela tiden fortsätter leta och inte stannar upp och försöker lära känna en person, säger Ingrid Tollgerdt-Andersson och fortsätter;

– Jag tror det är enklare och mer fördelaktigt att träffas öga mot öga. Man kan träffa någon lite var som helst.

Är det verkligen så lätt att träffa på en blivande partner låt säga på bussen eller i kön i affären?

– I Sverige är vi generellt sett kanske inte så öppna att man börjar prata hur som helst. Men hade jag själv varit singel och var ute efter att träffa någon kanske jag hade skaffat hund eller anmält mig till någon kurs. Genom sådana saker träffar man på människor med liknande intressen och då är det nog lättare att börja prata med varandra.

Ingrid: Så läser du av din dejts intresse genom kroppsspråk

"Förälskade par speglar ofta varandra i sätt att vara och i att röra sig. Denna spegling av poser säger ganska så mycket"

"Fyra sekunder är normal längd att titta någon i ögonen. Blir det längre än så borde det finnas ett intresse"

"Pupillerna blir större när man tycker om någon"

Publicerad 22 May 2018 06:00