Influensasäsongen närmar sig och i år tror experterna att den så kallade svininfluensan, H1N1, drabbar Europa och Sverige.

Influensasäsongen närmar sig och i år tror experterna att den så kallade svininfluensan, H1N1, drabbar Europa och Sverige. Foto: Mark Humphrey/Ritzau Scanpix, Mostphotos

Varning:

Svininfluensan väntas slå till i år

Experten: "Rekommenderas att vaccinera sig"

SKÅNE. Hösten närmar sig och med den en period av influensa i form av frossa, feber, hosta och ont i kroppen. I år varnar experterna för att den så kallade svininfluensan, (H1N1) pdm09 drar in över Europa och Sverige.

Av
Andreas Holm

– Vi har varit förskonade de senaste två säsongerna, men vi ser att H1N1 drabbat många i södra halvklotet och därför tror vi den influensatypen når oss i år, säger Mia Bytting, enhetschef på enheten för laborativ virus- och vaccinövervakning vid Folkhälsomyndigheten.

Från och med vecka 40, den första veckan i oktober, övervakar Folkhälsomyndigheten influensans spridning i Sverige. Redan nu har en handfull sjukdomsfall konstaterats.

– De flesta är kopplade till utlandsresor, men vi kan även smittas av de som varit utomlands eller varit nära någon som bär på smittan. Det är vanligt att influensan så sakta börjar till hösten för att gradvis öka. Sjukdomen följer där det är vinter, när perioden avtar söderut drar den nu mot norra halvklotet, säger Mia Bytting.

2009 fick den nya influensan, H1N1, ett globalt utbrott och blev den första pandemin sedan Hongkonginfluensan 1968. "Svininfluensan" orsakade flera dödsfall men var för de allra flesta en ofarlig men ibland obehaglig influensasjukdom.

I år förväntas influensan utgöra ett större hot mot yngre. Mia Bytting uppmanar människor i riskzonen att vaccinera sig. Säsongens vaccinstart drar igång den 6 november i hela landet.

– De som är i riskzonen, det vill säga bland annat de med kroniska sjukdomar, äldre och gravida bör vaccinera sig. Men även de som vet att de kommer träffa äldre, har småbarn hemma eller ska på semester rekommenderas att vaccinera sig. Influensavaccinet ger väldigt lite biverkningar, säger Mia Bytting och rekommenderar den som känner sig osäker att ta kontakt med sjukvården.

I år innehåller vaccinet skydd mot två influensavirus typ A och lika många typ B, jämfört med tidigare doser som gav skydd mot två typ A och en typ B.

– Förra året dominerade influensavirus typ B och då gav vaccinet inte tillräckligt bra skydd. Det nya skyddet mot fyra virustyper är nytt och har inte funnits länge.

När kan vi förvänta oss att influensasäsongen startar?

– Det vanligaste är att det börjar på allvar någonstans innan jul för att sedan nå sin topp i februari.

Publicerad 17 October 2018 06:00