Foto: Mostphotos/Östra Grevie folkhögskola

Serviceassistenter ska utbildas i Östra Grevie

ÖSTRAGREVIE.

En ny utbildning till serviceassistent startar i januari på Östa Grevie folkhögskola.

Av
Martin Wingren

Utbildningen ska fylla ett behov på exempelvis äldreboenden och LSS-boenden. Tanken är att de som går utbildningen ska kunna vara ett komplement till undersköterskor och annan vårdpersonal när de kommer ut i arbetslivet.

– De som går ut utbildningen ska stå för det mellanmänskliga mötet. Precis som ordinarie kolleger ska de vara behjälpliga med hygien hos boende men mycket kommer att handla om att skapa relationer, till exempel hålla handen och läsa tidningen med de äldre, säger Ola Tedevik som är kursansvarig och fortsätter:

– Man ska ha ett intresse för och vilja att arbeta med människor och ett engagemang och driv, med känsla och hjärta.

Utbildningen är bara en termin, vilket gör att fler väljer att börja den, tror Ola Tedevik.

– Det är en instegsutbildning och vi vill motivera folk som varit borta från studier länge att börja, så att de får känslan för att komma in och studera, de kanske saknar fullständigt gymnasiebetyg. Det kommer även att vara fem veckors praktik när de får gå med handledare och praktisera dagar, kvällar och helger, säger han.

På schemat kommer svenska, samhällskunskap och matematik att stå och ämnena kommer att vara relaterade till yrket, berättar Ola Tedevik.

– Vi kommer att ytligt gå igenom exempelvis socialtjänstlagen, Lex Sarah och vad Inspektionen för vård och omsorg gör. I matematiken handlar det till exempel om vad det innebär att ha ekonomiskt ansvar för en brulare på LSS-boende och hur en budget ska se ut. Vi kommer att utbilda deltagarna i introduktion till samtalsmetoden Motiverande Samtal, (Mi-metoden). Ett stående inslag i utbildningen blir även ledarutbildningen som handlar om individens roll i en grupp, hur man bemöter-, ger kritik-, lyssnar på varandra, helt enkelt samspelet mellan människor, säger han.

Utbildningen varar mellan den 7 januari och 31 maj, mellan 15 och 18 deltagare väntas i första omgången.

–Efter utbildningen är målsättningen att flertalet deltagare går ut i en anställning inom de arbetsområden de praktiserat inom, alternativt fortsätter till hösten med att läsa in gymnasiebehörighet på folkhögskolan eller söker vidare studier till undersköterska, säger Ola Tedevik.

Utbildningen kommer att vara sökbar fram till starten i januari.

Publicerad 17 December 2018 07:00