Läraren med sin advokat Stellan Elmgren.

Läraren med sin advokat Stellan Elmgren.

Läraren erkänner synnerligen grovt barnporrbrott i rätten

Laholmsläraren har utsatts för anonyma hot och närvarar via videolänk

LAHOLM/HALMSTAD.

Under onsdagen inleddes rättegången mot den lärare som samtida med sin tjänstgöring i Laholm misstänks för att ha haft synnerligen grov barnporr på datorer och telefoner under en period av fyra år. Mannen erkänner brott.

Åhörarna bestod av tre flickor, ytterligare några vuxna från allmänheten och ett par lokala medier. När besökarna hade satt sig i bänkarna drog den åtalade ett djupt andetag som han höll inne länge, innan han försökte dölja en suck. Mannen var med på videolänk från en annan tingsrätt. Anledningen är att han fått ta emot anonyma hot, uppger SR Halland.

– Han har haft 129 bilder och fyra filmer i sin bostad. Av det bedöms 29 bilder och alla filmerna på totalt 14 minuter och 59 sekunder vara av särskilt hänsynslös karaktär, säger åklagaren Andreas Bergman.

En fråga som direkt kom upp var om förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar och av vilka skäl. Dörrarna stängdes också efter cirka 20 minuter av rätten, dels för att skydda personer i utredningen som inte var kopplade till brottsligheten men också på grund av brottets art. Men först fick Andreas Bergman inleda sin sakframställan.

– Han erkänner det som läggs honom till last, sa mannens advokat Stellan Elmgren.

Elmgren yrkade på att mannen skulle få hjälp med sina problem och kunde tänka sig skyddstillsyn kombinerat med att mannen genomgick behandling.

En annan fråga som åklagaren och försvaret hade olika åsikter om var om mannens chatkonversationer skulle vara med i bevisningen. Försvaret menade att det inte har med åtalspunkterna att göra.

Med som vittnen var de två poliser som undersökt bilderna och filmerna. Ett urval av dessa ska under huvudförhandlingen visas för rätten.

Under sin tid i Laholm polisanmäldes han två gånger av kommunen efter att ett dussintal flickor larmat om att mannen vidrörde dem sexuellt. Men anmälningarna lades ner. I stället köptes mannen ut av kommunen. Men han fick tillräckligt bra referenser för att kunna börja arbeta på skolor i andra kommuner avslöjade Lokaltidningen. Men det är alltså inte det som åtalet handlar om.

"Han erkänner det som läggs honom till last"

Enligt SVT Halland har mannen sparkats från fem skolor i totalt sex kommuner de senaste åtta åren. Mannen har vid tre tillfällen blivit utköpt för totalt 2,2 miljoner kronor.

Tingsrätten tog beslut om dom under samma dag som rättegången mot läraren som haft grov barnporr på sin dator. Han döms till skyddstillsyn och ska genomgå vård. Under målet yrkade både åklagaren och mannens försvarare på att mannen skulle dömas till skyddstillsyn och vård. Så blev också fallet.

– Därför att Högsta domstolen vid flera tillfällen har uttalat att om man döms för barnpornografibrott, som inte är grovt, är fängelse inte huvudalternativet. Döms man för första gången och det finns andra alternativ som gör att man kanske kan avhålla sig från brott, ska man välja det i första hand, säger Andreas Bergman, till SVT Halland.

Publicerad 20 March 2019 10:09